x+2 | ||
Wyznacz granicę ciągu lim x→+3 | . Granica w tym ciągu nie istnieje prawda? | |
9−x2 |
x+2 | 3+2 | 5 | a | ||||
dla x=3 to | = | czyli wyrażenie typu | |||||
9−x2 | 9−32 | 0 | 0 |
a | ||
Pojawienie się symbolu | powoduje, że wynik granicy limx→3+ może wynosić +∞ albo −∞ | |
0 |
x+2 | 3,01+2 | 5,01 | 5,01 | ||||
dla x=3,01 to | = | = | |||||
9−x2 | 9−3,012 | 9−9,0601 | −0,0601 |
x+2 | ||
limx→3+ | = −∞ | |
9−x2 |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |