geometria
kubek: Wyznacz współrzędne środka jednokładności,w której obrazem okręgu o równaniu
O1 (x−16)2+y2=4 jest okrąg O2 (x−6)2+(y−4)2=16 a skala jednokładnosci jest liczba ujemną
jeżeli skala ma byc liczba ujemną to przyjąłem k=(−2) i robiłem wektor SO2=SO1* −2
lecz wynik wychodzi wtedy błędny,proszę o pomoc ;c
28 mar 12:03
ICSP: SO
2 = [6 − x , 4 − y]
SO
1 = [16 − x , −y]
SO
2 = −2SO
1
6 − x = 2x − 32
4 − y = 2y
3x = 38
3y = 4
28 mar 12:42
janek191:

S = ( x, y) k = − 2
Mamy
→ →
SO
2 = −2*SO
1
więc
28 mar 13:04