dzien dobry funkcja 2 zmiennych proszę o pomoc
przemysław G: dzień dobry uprzejmie prosze o pomoc wyznaczyłem punkty ale nie jestem w stanie stwierdzić czy
dobrze
chciałbym się dowiedzieć ile punktów stacjonarnych będzie z funkcji
{3x
2−6x−6y−15=0
{3x
2+6xy−6y−15=0
x=0
y=−1
podstawiam za x=0
−6y=15
za y −1
3x
2−6x−6(−1)−15=0
x
2−2x−3=0
x
1=−1
x
2=3
| | −5 | |
wiec punktów stacjonarnych będzie a=(1,−1) b=(3,−1) c=(0,−1) d=(0, |
| ) ? |
| | 2 | |
27 mar 07:09
przemysław G: a=(−1.−1)
27 mar 07:10
ABC: a na jakiej podstawie włączyłeś (0,−1) do tych punktów ? wtedy masz fałszywe oba równania −9=0
tak to jest jak się spójników logicznych nie pisze: x=0 LUB y=−1
27 mar 07:25
przemysław G: rozumiem ,bo to są rozwiazania dla równania a nie punk , po podstawieniu ich wychodzą punkty,
wiec
oprócz tej punktu fałszywego przepraszam a=(0,−1) pozostałe są ok ?
27 mar 07:35
ABC: pozostałe dobrze
27 mar 07:48
przemysław G: dziękuje
27 mar 07:59
27 mar 10:37
przemysław G: brakuje chyba jeszcze jednego punktu a=(0,0) jeśli za x=0 podstawie do równania −6xy−6x=0
wtedy punkt
b=(3,−1)=−72<0
c=(3,−1)=−216<0
a=(0,0)=−36<0
27 mar 11:23
przemysław G: gdzie będzie ekstremum
27 mar 11:24