Matematyka
Micku: Plecak kosztuje x zł, cena piłki stanowi 90% ceny plecaka, a cena butów sportowych to 75% ceny
piłki. Ile kosztuje razem trzy plecaki, pięć piłek i jedna para butów sportowych? Zapisz
odpowiednie wyrażenia algebraiczne.
10 lut 09:25
Jerzy:
3x + 5*0,9x + 0,75*0,95x
10 lut 09:28
matmazucr7: 3x + 5*0,9x + 0,75*0,95x
10 lut 10:01
kubson: 3x + 5*0,9x + 0,75*0,95x
30 mar 10:53
Kornelia : Nwm la
11 lut 17:18
Jolanta: x cena plecaka
| | 90 | | 9 | |
90,%x= |
| x= |
| x cena piłki |
| | 100 | | 10 | |
| | 9 | | 75 | | 9 | | 3 | | 9 | | 27 | |
75%z |
| x= |
| * |
| x= |
| * |
| x= |
| x cena butów. wyżej 0,75*0,95 ? |
| | 10 | | 100 | | 10 | | 4 | | 10 | | 40 | |
| | 9 | | 27 | | 47 | |
3x+5* |
| x+ |
| x=7 |
| x |
| | 10 | | 40 | | 40 | |
11 lut 20:32