Dla jakich n spełniona jest nierówność?
ppawzik: Dla jakich n spełniona jest nierówność |a
n − g| < ε?
| | 2 | |
b) an= 3 − |
| g=3 ε=0,001 |
| | n3 | |
bardzo proszę o pomoc
10 mar 23:38
Dziadek Mróz:
n ∊ C
n ≥ 1
a)
4 < 0.01n
2
n
2 > 400
n > 20
b)
2 < 0.001n
3
n
3 > 2000
n >≈ 12.6
n > 12
10 mar 23:58
Dziadek Mróz:
b)
n3 > 2000
n3 > 1000 * 2
n > 103√2
...
10 mar 23:59
adam: czy w przykładzie b możemy mnożyć przez mianownik nie mając pewności, że jest on dodatni
29 mar 21:58
ABC:
a dlaczego uważasz że może nie być on dodatni?
29 mar 22:03
adam: bo 3 potęga, ale chyba już wiem, bo n jest tym indeksem ciągu i musi być >0
29 mar 22:07
ABC: no właśnie
29 mar 22:19