x^4+x^2-6x-10≤0
Bart: x4+x2−6x−10≤0
Może ktoś pomóc z rozwiązaniem bo sprawdziłem możliwe pierwiastki całkowite i żaden nie zeruje
całości.
17 mar 22:26
17 mar 22:29
Bart: I to jest jedyny sposób na rozwiązanie tej nierówności ?
17 mar 22:31
6latek: Wydaje mnie sie ze tutaj akuratnie tylko graficznie jesli to nie studia
17 mar 23:06
Bart: Liceum, więc chyba tak jak mówisz

ale i tak dzięki za pomoc
17 mar 23:16
Mariusz:
A próbowałeś wymnożyć dwa trójmiany w postaci ogólnej i porównać współczynniki ?
Tutaj współczynnik przy x
3 jest równy zero więc
równanie rozwiązujące ci się nie skomplikuje
(x
2−px+q)(x
2+px+r)=x
4+x
2−6x−10
x
4+px
3+rx
2−px
3−p
2x
2−prx+qx
2+pqx+qr=x
4+x
2−6x−10
x
4+(q+r−p
2)x
2+p(q−r)x+qr=x
4+x
2−6x−10
q+r−p
2=1
p(q−r)=−6
qr=−10
q+r=1+p
2
4qr=−40
4qr=−40
| | 6 | | 6 | |
(1+p2− |
| )(1+p2+ |
| )=−40 |
| | p | | p | |
p
6+2p
4+41p
2−36=0
p
2=y
y
3+2y
2+41y−36=0
| | 2 | | 2 | | 4 | | 8 | |
(y+ |
| )3=y3+3( |
| )y2+3( |
| )y+ |
| |
| | 3 | | 3 | | 9 | | 27 | |
| | 2 | | 4 | | 8 | |
(y+ |
| )3=y3+2y2+ |
| y+ |
| |
| | 3 | | 3 | | 27 | |
| | 2 | | 119 | | 2 | | 4 | | 8 | | 119 | | 238 | |
(y+ |
| )3+ |
| (y+ |
| )=y3+2y2+ |
| y+ |
| + |
| y+ |
| |
| | 3 | | 3 | | 3 | | 3 | | 27 | | 3 | | 9 | |
| | 2 | | 119 | | 2 | | 722 | |
(y+ |
| )3+ |
| (y+ |
| )=y3+2y2+41y+ |
| |
| | 3 | | 3 | | 3 | | 27 | |
| | 2 | | 119 | | 2 | | 1694 | |
(y+ |
| )3+ |
| (y+ |
| )− |
| =y3+2y2+41y−36 |
| | 3 | | 3 | | 3 | | 27 | |
| | 119 | | 1694 | |
z3w3+ |
| wz3= |
| z3 |
| | 3 | | 27 | |
| | 119 | | 119 | | 119 | | 1694 | |
( |
| −z2)3+ |
| z2( |
| −z2)= |
| z3 |
| | 9 | | 3 | | 9 | | 27 | |
| | 1694 | |
z6+ |
| z3−{1685159}{729} = 0 |
| | 27 | |
| | 847−42√1362 | | 847+42√1362 | |
(z3+ |
| )((z3+ |
| ))=0 |
| | 27 | | 27 | |
| | 3√847+42√1362 | | 119 | | 2 | |
y= |
| − |
| − |
| |
| | 3 | | 33√847+42√1362 | | 3 | |
p=
√y
A to dopiero rozkład wielomianu czwartego stopnia na czynniki kwadratowe
17 mar 23:43
6latek: Mariusz
Kolega
Bart niedawno pisal ze rozwiazania maja byc przyjemne

Wiec Twoje odpada .
17 mar 23:54
Bart: Haha, trudno się z tym nie zgodzić, choć oczywiście zaraz obczaję rozwiązanie
17 mar 23:56
Bart: Wydaje mi się że jednak nie jest to do końca poziom maturalny ale dzięki za pomoc
17 mar 23:58
6latek: Bart moje zdanie
Zostaw to na razie w spokoju i zajmnij sie tym co Ci sprawia problem do matury
18 mar 00:02
Mariusz:
Powodzenia w szukaniu tych "przyjemnych rozwiązań"
Po tym rozkładzie na czynniki kwadratowe tylko
jeden czynnik będzie można dalej rozkładać
Wyróżnik tego drugiego trójmianu kwadratowego będzie ujemny
i trójmian kwadratowy będzie przyjmował tylko wartości dodatnie
18 mar 00:11
18 mar 00:18
janek191:
Pewnie do gimnazjum w Białej Podlaskiej?
18 mar 08:28
Mariusz:
Tak był wtedy w gimnazjum
Przypadek nieprzywiedlny rozwiązywaliśmy z użyciem liczb zespolonych
o których musiał trochę poczytać
Vax jest dość zdolny ale mimo to do rozwiązywania równań wielomianowych
do czwartego stopnia włącznie wystarczą wzory skróconego mnożenia , trygonometria
no i przydadzą się pewne wiadomości o funkcjach aby
zdefiniować sobie funkcję odwrotną do cosinusa więc z rozwiązaniem
równania czwartego stopnia powinien sobie poradzić przeciętny licealista
Za czasów gdy ja chodziłem do szkoły funkcja odwrotna była w liceum a
podstawy trygonometrii jeszcze w podstawówce
Teraz taki licealista musiałby samodzielnie poczytać o funkcjach w tym o funkcji odwrotnej
aby rozwiązać równanie trzeciego stopnia a następnie równanie czwartego stopnia
Jeżeli chcemy się trzymać metody algebraicznej to przypadek nieprzywiedlny
trzeba by było rozwiązać z użyciem liczb zespolonych
18 mar 09:01
Norbert: Wielomian 4 stopnia można jeszcze rozwiązać ogólnie, poprzez wzory, więc można spróbować
chociaż to ciężka droga będzie
26 mar 23:59