prawdopodobienstwo
HGH: losowo rozmieszczono n kul w n szufladach jakies jest prawd, ze dokladnie jedna komorka jest
pusta?
kule i szuflady sa rozroznialne
22 mar 18:12
HGH: | | | |
rozwiazalem, gdyby ktos na przyszlosc potrzebowal: |
| |
| | nn | |
22 mar 18:49
kerajs:
To błędny wynik. Powinno być:
23 mar 01:00
HGH: Wynik poprawny. Przynajmniej dla autorów książki.
23 mar 18:20
kerajs:
Ty także rozwiązałeś to zadanie uzyskując książkowy wynik.
Wskaż, proszę, gdzie robię błąd:
Skoro dokładnie jedna komórka jest pusta , to także tylko w jednej są dwie liczby , a w
pozostałych po jednej liczbie.
Wersja 1.
Z n komórek wybieram tę, która będzie pusta, a z pozostałych tę która będzie zawierała dwie
liczby.
Z n liczb losuję dwie które będą w jednej komórce, a pozostałe rozdzielam na (n−2)! sposobów.
| | | | | | | | | |
Stąd | (n−2)!=n(n−1) | (n−2)!= | n! |
| | | | |
Wersja 2. (jak w mojej odpowiedzi z 1:00)
Z n komórek wybieram tę, która będzie pusta,
Z n liczb losuję dwie które będą w jednej komórce, i taką sklejoną podwójną liczbę wraz z
pozostałymi rozdzielam na (n−1)! sposobów.
23 mar 19:46
HGH: w wersji 1
problem polega na tym ze na poczatku wybierasz komorke a pozniej kule. Podobnie mieszasz w 2
wersji. Wydaje mi sie ze tutaj lezy zly wynik. Może wpadnie ktos bardziej doswiadczony i
ewentualnie mnie poprawi.
23 mar 23:22
kerajs:
To może pokaż jak rozwiązałeś to zadanie, a ja (lub ktoś bardziej doświadczony) ocenię jego
poprawność.
PS
Osoby zupełnie niedoświadczone mogą dla małych n ( np: dla n=2 , n=3 czy n=4) wypisać wszystkie
| | | | | |
możliwości i sprawdzić czy jest ich n | (n−2)! czy może n | (n−1)! . |
| | | |
23 mar 23:37
HGH: n − wybor miejsca dla pary
(n−2)! ustawienie pozostalych
23 mar 23:46
kerajs: Mam pytanie do trzeciej linijki:
Dlaczego kule wstawiasz do n−2 komórek, a nie do n−1 dostępnych po wyborze miejsca dla pary?
Ps
Dla n=2 są dwie opcje, a dla n=3 jest ich 18. Mogę je wypisać. Niestety, nie są to wyniki które
można uzyskać z książkowej odpowiedzi.
23 mar 23:59
HGH: do n−2 bo jedna szuflada jest pusta a jedna ma 2 kule
24 mar 00:03
HGH: dla n = 3 jest 18? ciekawe bo mi wychodzi 9 tak jak z mojego wzoru. Wypisz
24 mar 00:05
HGH: jesli wyszlo ci 18 to pewnie dodatkowo jeszcze wziales pod uwage kolejnosc wkladania kul...
24 mar 00:06
kerajs:
A skąd wiesz która ma być pusta? A jeśli wiesz która, to jak wybrałeś właśnie tę?
24 mar 00:08
HGH: no wkladajac kule, nie biore jednej szuflady pod uwage stad moje (n−2)
24 mar 00:11
HGH: nie ma sily zeby 3 rozroznialne kule wlozyc tak do 3 szuflad aby jedna byla pusta w jednej 2 na
18 sposobow
24 mar 00:14
kerajs: Czyli jednak ją wybierasz i właśnie tego brakuje w rozwiązaniu książkowym.
PS
n=2
(1,2) ,_
u, (1,2)
dwie możliwości:
n=3
(1,2) ,, 3
(1,2) ,3,_
3,(1,2) ,_
,(1,2), 3
3,, (1,2)
,3,(1,2)
(1,3) ,, 2
(1,2) ,2,_
2,(1,3) ,_
,(1,3),2
2,, (1,3)
,2,(1,3)
(3,2) ,, 1
(3,2) ,1,_
1,(3,2) ,_
,(3,2), 1
1,, (3,2)
,1,(3,2)
18 możliwości.
24 mar 00:16
kerajs: Tutejszy edytor skasował mi znaki więc pustą oznaczę literą p
n=3
(1,2) ,p, 3
(1,2) ,3,p
3,(1,2) ,p
p,(1,2), 3
3,p, (1,2)
p,3,(1,2)
(1,3) ,p, 2
(1,2) ,2,p
2,(1,3) ,p
p,(1,3),2
2,p, (1,3)
p,2,(1,3)
(3,2) ,p, 1
(3,2) ,1,p
1,(3,2) ,p
p,(3,2), 1
1,p, (3,2)
p,1,(3,2)
A jednak 18.
24 mar 00:23
HGH: rzeczywiscie jest 18, dziwne bo pierwszy blad w tej ksiazce... ponadto wczoraj na jakims forum
rowniez znalazlem ten wynik ale teraz nie przytoczne, trudno moze i pomylka i to Ty masz
racje.
24 mar 00:37
Iryt:

Rozwiązanie
kerajsa jest poprawne.
1) Dla n=3 bardzo prosta sprawa− nie trzeba wypisywać
| |
*(23−2)=3*6=18 rozmieszczeń. |
| |
albo wg wzoru:
2)
n=4
albo
f: {x
1,x
2,x
3, x
4}→{s
1,s
2,s
3}
liczba suriekcji:
| | | |
∑(j=0 do k=3) (−1)j*( | *(k−j)4= |
| | |
| | | | | | | |
S=(−1)0* | *(3−0)4+(−1)1* | *(3−1)4+(−1)2* | *(3−2)4+0 |
| | | | |
=3
4−3*2
4+3=81−48+3=36
4*36=144 możliwości rozmieszczeń.
=========
3)
n różnych kul, n różnych szuflad
Rozmieszczenie n kul w (n−1) szufladach, w taki sposób, aby żadna nie była pusta
24 mar 16:03