HArdcorowo
Kipic:

W czasie robienia zadań trafiłem na hardcorowe zadanie które mnie zagięło.
Na okręgu o środku O opisano trapez równoramienny ABCD, w którym AB i CD są podstawami i
lABl>lCDl . Oblicz pole i długość przekątnej tego trapezu jeśli wiadomo że lOBl=20 i lOCl−15.
wiec robie rysuneczek
zielone mają po 15
fioletowe mają po 20
i powiem szczerze ze nic nie widze prosze o wskazówke
31 mar 11:07
Patryk: w tym przypadku wyskosci Δocd oraz abo są równe i wynosza r
31 mar 11:16
Patryk: Δ
31 mar 11:17
Kipic: no wiadomo ze sa rowne wkoncu okrag jest wpisany ale jak liczyc ?
31 mar 11:21
Patryk: mysle
31 mar 11:24
Patryk:

x
2+r
2=225
y
2+r
2=400
31 mar 11:29
Patryk: czy pole to 600 ?
31 mar 11:40
Wika: A jak to policzyłeś?
31 mar 11:43
Patryk: a to twój post ?
31 mar 11:55
Wika: A nie mogę zapytać?
31 mar 11:57
Wika: Chciałam po prostu dowiedzieć się jak do tego doszedłeś, ale jeśli nie chcesz to nie mów
31 mar 11:58
Patryk: napisałem układ z 3 niewiadomymi i rozwiazałem
31 mar 12:02
Kaja: Patryk a skąd się wzięło to pierwsze równanie?
31 mar 12:15
Patryk: widzisz zaznaczone katy na rysunku ?
31 mar 12:19
Wika: Z podobieństwa trójkątów Kaja
31 mar 12:20
Karola: Uła, to może i ja się przyłaczę
31 mar 12:21
Patryk: musze przyznać ,ze przy rozwiązywaniu tego układu wspomogłem się kalkulatorem, wolfram
31 mar 12:23
Kaja: Wika a skąd wiemy, że te trójkąty są podobne?
31 mar 12:25
jikA:
x2 + r2 = 225
y2 + r2 = 400
xy = r2
{x2 + xy = 225
{y2 + xy = 400
_____________+
x2 + 2xy + y2 = 625
(x + y)2 = 625
x + y = 25 ⇒ y = 25 − x
r2 = x(25 − x)
x2 + 25x − x2 = 225
25x = 225 ⇒ x = 9
y = 16.
Nie wiem czy dobrze sprawdźcie.
31 mar 12:28
Kaja: na podstawie jakiej cechy można wywnioskować że są podobne?
31 mar 12:29
Patryk: jikA wolfram tez tak obliczył
31 mar 12:31
Wika: Kaju, spójrz na rysunek, Patryk poprowadził promień r, który utworzył z ramieniem |cb| kąt 90
stopni.
Zaznaczył także kąty, które mają te same miary dlatego też te trójkąty są podobne, bo spełniają
regułę (kąt, bok, kąt)
31 mar 12:34
Kaja: Wika, tylko na jakiej podstawie te kąty mają równe miary? Rozumiem, że tak by było gdyby
trójkąt ABC był prostokątny, ale przecież on chyba nie musi być prostokątny.
31 mar 12:37
jikA:
Czyli ten układ aż taki trudny nie jest do obliczenia.
31 mar 12:39
Kaja: dobra Wika, faktycznie te trójkąty są podobne
31 mar 12:43
Wika: Obliczenia jjiki dowodzą ze kat cob jest prosty
31 mar 12:49
Wika: i to się zgadza
31 mar 12:50
Wika: mi pole wychodzi 325
31 mar 12:54
Wika: a nie, jednak 600
31 mar 12:55
sinus: mam pytanie a ile wynosi długość tej przekątnej chodzi mi o wynik a wyznaczyc spróbuje sam?
12 kwi 15:00
sinus: wychodzi mi ze AC = √1201 [j]
12 kwi 18:15
Mila:
Ważne !
Otóż, w tym zadaniu wykorzystujemy, to, że ΔCOB jest prostokątny ( często dają to do
udowodnienia, zatem przeprowadź dowód, w zadaniu wykorzystujesz bez dowodu).
1) Możemy obliczyć, długość ramienia.
CB
2=20
2+15
2=625
CB=25
3) Promień prostopadły do ramienia to wysokość tego Δ opuszczona na ramię.
h
trapezu=2r=24
a+b=2*25=50
| | 50 | |
Ptrapezu= |
| *24=25*24=600 |
| | 2 | |
12 kwi 18:35
sinus:

dowód zrobiłem i pole też mam wyznaczone i wszystko to co napisałaś tzn obliczenia mam tak samo
tylko nie wiem co z tą przekątną bo wychodzi mi AC =
√1201 i nie wiem czy to dobrze
a wyznaczyłem to w nastepjący sposób;
no i tak wiemzy ze
AB + CD = AD +BC = 2*AD = 2*BC
jak wiemy BC = 25
czyli
AE =
a − b2 + b =
a + b2
AE = 25
CE = 2*r = h = 24
i teraz z twierdzenia Pitagorasa
AC
2 = AE
2 + CE
2
AE=
√625 + 576
czyli
AE =
√1201
dobrze?
12 kwi 19:22
Mila: W porządku.
Sinus
12 kwi 19:39
sinus: okey dziękuje
12 kwi 19:44
XYZ: AB + CD = AD +BC = 2*AD = 2*BC
jak wiemy BC = 25
czyli
AE = a − b2 + b = a + b2
AE = 25
CE = 2*r = h = 24
i teraz z twierdzenia Pitagorasa
AC2 = AE2 + CE2
AE=√625 + 576
czyli
AE = √1201
25 mar 09:45