Prawdopodobieństwo
Niewiadoma: Spośród liczb całkowitych od 1 do 201 losujemy bez zwracania trzy liczby.
Jakie jest prawdopodobieństwo, że ich iloczyn przy dzieleniu przez 3 daje resztę 2 ?
a) 2926 / 19900
b) ((67 | 3) + (67 | 2) * 67) / 201| 3
c) 0,148.
d) (67 | 2) * 67 / (201|3)
| − Zapis "Ułamka bez dzielenia" . Prawdopodobieństwo (Nie pamiętam jak to się nazywało)
24 mar 16:44
kikx:
A)
24 mar 18:22
24 mar 19:59
24 mar 20:10
Mila:
Jak liczyłeś?
24 mar 20:21
kikx:
Losowanie trzy razy po jednej bez zwracania
|Ω|=201*200*199
A={(r
1,r
1,r
2) (r
1,r
2,r
1) (r
2, r
1,r
1) (r
2,r
2,r
2)}
|A|= 67*66*67*3+67*66*65
| | 2926 | | 1463 | |
P(A)= |
| = |
| |
| | 19 900 | | 9950 | |
24 mar 20:32
Mila:
Tak samo jak ja, tylko uwzględniłeś kolejność.
W końcu nie wiadomo co ten zapis w (b) oznacza.
Na pewno odpowiedź a)
ale jeśli w b oznacza symbole Newtona to też prawda.
24 mar 20:48
Niewiadoma: Tak , w b są symbole Newtona. Dziękuję za pomoc !
25 mar 13:12