???
Osiou: Długość średnicy koła samochodu wynosi ok 64cm. Ile obrotów na godzinę wykonują koła tego
samochodu,
gdy jedzie on z prędkością 60 km/h?
Nie wiem w ogóle zacząć, proszę o wskazówki.
28 mar 09:32
ioi: podziel dystans (przebyty przez godzinę) przez obwód koła
28 mar 09:48
janek191:
| | km | |
S = v*t = 60 |
| *1 h = 60 km = 60 000 m |
| | h | |
c = π*d = 0,64 π m
więc
n = S : c =60 000 m : 0,64π m = ...
28 mar 13:14
Osioł: A c, to co to jest?
28 mar 18:11
Mila:
Literą c oznaczono obwód koła.
28 mar 18:22
daras: z poślizgiem czy bez?
28 mar 19:33
Maciess: @daras
Trafiłeś kiedyś na zadanie (poziom szkolny), gdzie "poślizg był"? Z ciekawości, bo pewnie sporo
zadań w życiu widziałeś

Zastanawia mnie jakby wyglądało.
28 mar 21:38
Osioł: Ok, dziękuję bardzo za pomoc!
28 mar 23:40
daras: @Maciess oczywiście , zajrzyj np. do Kruczka albo Ćwioka, to zbioru zadań dla szkół
średnich
29 mar 08:46