.
marin123: Jak rozwiązać równanie x3 − x1/3 = 0
Wyjąłem sobie x1/3 przed nawias
x1/3(x8/9 − 1) = 0
Więc mam już jedno rozwiązanie równania x = 0, nie wiem jednak
jak rozwiązać teraz ten nawias
x8/9 − 1 = 0
25 mar 16:54
ABC:
a co jest dziedziną tego równania?
25 mar 16:55
ICSP: (9√x)8 − 1 = 0
9√x = 1 v 9√x = −1
x = ± 1
no i wcześniej wspomniane 0.
25 mar 16:57
Saizou :
x = t3, wówczas mamy
t9−t=0
t(t8−1) = 0
t = 0 lub t8=1 ⇔ |t| = 1 ⇔ t=1 lub t=−1, zatem
x = 0 lub x =1 lub x=−1
25 mar 17:07
Jerzy:
(−1)8 ≠ 1
25 mar 17:12
Jerzy:
Upss .... nie było wpisu
25 mar 17:15