ekonomia
bart: Witam potrzebuje ogromnej pomocy z prostego zadania z mikroekonomii. Wiem, ze to nie to forum,
ale nigdzie ingdziej nie znajde tak dobrej pomocy jak tu
Zad:
Mając równanie popytu QD = 120−2P, oblicz wielkość nadwyżki konsumenta przy cenie P=6 oraz
cenie P=8.
|Nie wiem jak mam to zrobić, wiem, że nadwyzka konsumenta to pole trojkata ograniczonego z dolu
przez P*(cene rownowagi)
Ale zeby wyliczyc cene rownowagi potrzebna mi funkcja podazy..
No siedze juz 2 godziny nad tym jednym zadaniem i bardzo ubolewam bo nie jestem w stanie
znalezc rozwiazania
Bardzo prosze o pomoc
25 mar 13:43
bart: Moj tok rozumowania jest taki, ze skoro za cenę 6 kupimy 108, to za 40 kupimy juz 0 a za 38
kupimy 2.
Czyli Ceną równowagi będzie 20 a zatem a*h/2−−−−−> 40 czyli CS=40
25 mar 13:55