Geometria Analityczna
kubek: Punkt A(15,−5) jest wierzchołkiem trójkąta prostokątnego o kącie prostym przy wierzchołku B,
opisanego na okręgu x2+y2=25. Wyznacz wierzchołki B i C wiedząc,że jego przyprostokątna jest
równoległa do osi OX
27 mar 11:27
ICSP:
A(15 , − 5)
B(−5,−5)
20
2 + (x+5)
2 = (15 + x)
2
x = 10
C(−5 , 10)
27 mar 11:38
kubek: skąd wiesz że współrzędna X−owa B to −5?
27 mar 11:54
kubek: a pozatym C wynosi (−10,−5)
27 mar 11:55
ICSP:

Przecież dla C(−10,5) dostajesz trzy punkty współliniowe.
Skoro jedna przyprostokątna jest równoległa do osi OX to druga przyprostokątna jest prostopadła
do osi OX.
Rysunek powinien wiele wyjaśnić.
27 mar 12:10