zaginiony
HGH: Czy wie ktos gdzie sie podziewa Wredulus pospolitus? Czy moze zmienił nick? Kiedys tutaj
udzielal sie bardzo czesto natomiast teraz cisza...
23 mar 16:13
ite: Rzeczywiście od dawna się nie odzywa. Oby z powodu covidu nie przebywał w tymczasowej placówce
leczniczej typu dworzec lub stadion...
23 mar 16:30
Mila:
Może ma małe dziecko i nie ma czasu? Też się zastanawiam dlaczego tu nie zagląda.
23 mar 16:36
6latek: Dzień dobry
Co do wredulusa to sie domyslam . Natomiast także zniknął też PW
23 mar 17:36
Jerzy:
PW nie zniknął.Kilka miesięcy temu pożegnał się oficjalnie z forum.Prawdopodobnie chodzi o
wzrok.
23 mar 17:45
Jerzy:
I z tego co pamiętam, swój ostatni post zatytułował:”To najtrudniejsze zadanie w miom życiu”
23 mar 17:52
6latek: Jerzy .Tego nie wiedzialem ze się pozegnal ,gdyz prawie rok nie bylem na forum takze
Napewno chodzi o oczy

Pozdrowienia
PW jesli jednak od czasu do czasu zagladasz tutaj
23 mar 17:52
Adamm: Też się zastanawiałem. Oby wszystko z nim było w porządku
23 mar 19:51
23 mar 20:31
Filip: jak widze na discordzie to gra aktualnie w Hearts of Iron IV
23 mar 22:04
HGH: To ze grywa w gierki to wiem, zastanawia mnie jego nieobecnosc na tutejszym forum
23 mar 23:14
Maciess: Jest jakis discord dedykowany pod to forum?
23 mar 23:35
Chińska podróba 6-latka: jest taki Discord, ale dla wybranych tylko, sekcja specjalna
24 mar 07:33
Adamm: Wredulus na unikalny styl odpowiadania na pytania, więc nicku na pewno nie zmienił
24 mar 09:17
Filip: Maciess, discord był przygotowujący do matury, jednak nie z mojej inicjatywy, gdzie po prostu
trzaskaliśmy zadania pod okiem Wredulusa i Saizou. Był tam jeszcze salamandra, Patryk, Kuba,
Lilia(chyba) −> więcej nie pamiętam
24 mar 10:00
Chińska podróba 6-latka: a zloty forumowiczów były kiedykolwiek organizowane w historii tego forum?
24 mar 10:45
olo: a czy jest mozliwosc ze ktos bylby chetny pomoc z kilkoma zadankami w sobote na przyklad
24 mar 17:14
ABC:
w sobotę to ja korki za dolary cały dzień
24 mar 17:19
olo: a ile dolarow za 2−3 zadanka?
24 mar 17:21
ABC:
jaki poziom? jakiś kolos na studiach?
24 mar 17:23
olo: całki
24 mar 17:31
olo: pojedyńcze
24 mar 17:31
ABC:
do całek to Mariusza bierz , bo ja na co dzień nie całkuję tych bardziej upierdliwych funkcji
24 mar 17:45
olo: okej, dziekii
24 mar 18:19
Mariusz:
Jak dobrze sobie radzisz granicami i pochodnymi to z większością całek które
ci dadzą nie będziesz miał problemu
Jednak zdarzają się też te trudniejsze tutaj na forum widziałem
taką której wyżej wspomniany wredulus nie umiał policzyć
Zaczynasz od jakichś podstawowych definicji takich jak funkcja pierwotna,
funkcja podcałkowa itp
Ćwiczysz sobie liniowość całki
Później całkowanie przez części
(Aby wyprowadzić sobie wzór obustronnie całkujesz wzór na pochodną iloczynu)
Tutaj trzeba odpowiednio dobrać przykłady bo jeszcze nie znasz podstawienia
Do całkowania przez części można będzie wrócić jak poznasz podstawienia
Przy ćwiczeniu całkowania przez części warto wyprowadzić sobie kilka przydatnych
wzorów redukcyjnych takich jak np
∫sin
nxdx
∫cos
nxdx
Całkowanie przez podstawienie
Aby wyprowadzić wzór korzystasz z pochodnej złożenia
oraz z tego że pochodna funkcji pierwotnej to funkcja podcałkowa
Tutaj też przykłady powinny być odpowiednio dobrane i nie być zbyt skomplikowane
Całkowanie funkcyj wymiernych
Jeżeli stopień licznika nie jest mniejszy od stopnia mianownika wykonujesz dzielenie
wielomianów
w przeciwnym razie rozkładasz funkcję wymierną na sumę ułamków prostych
| | A | | Bx+C | |
Ułamki proste to ułamki postaci |
| lub |
| |
| | (x−a)n | | (x2+px+q)m | |
gdzie n,m ∊ ℤ
+ oraz p
2−4q < 0
Obliczanie całek z funkcji wymiernych można ćwiczyć
rozbijając rozkład na sumę ułamków prostych na przypadki
1. Pierwiastki mianownika rzeczywiste i różne
2. Pierwiastki mianownika rzeczywiste ale mogą się znaleźć wśród nich także wielokrotne
3. Pierwiastki mianownika zespolone i różne
4. Pierwiastki mianownika zespolone ale mogą się znaleźć wśród nich także wielokrotne
Jeżeli pierwiastki mianownika są wielokrotne to możesz zastosować metodę Ostrogradskiego
wydzielenia części wymiernej całki
| | L(x) | | L1(x) | | L2(x) | |
∫ |
| dx= |
| +∫ |
| dx |
| | M(x) | | M1(x) | | M2(x) | |
Zakładasz że stopień L(x) jest mniejszy niż stopień M(x)
ponadto mianownik M(x) posiada pierwiastki wielokrotne
M
2(x) posiada te same pierwiastki co M(x) tyle że pojedyncze
oraz M(x)=M
1(x)M
2(x)
Stopnie liczników są mniejsze niż stopnie odpowiadających im mianowników więc
za współczynniki wielomianów w licznikach przyjmujesz współczynniki literowe
i różniczkujesz następującą równość
| | L(x) | | L1(x) | | L2(x) | |
∫ |
| dx= |
| +∫ |
| dx |
| | M(x) | | M1(x) | | M2(x) | |
aby obliczyć współczynniki
| L(x) | | L1'(x)M1(x)−M1'(x)L1(x) | | L2(x) | |
| = |
| + |
| |
| M(x) | | M12(x) | | M2(x) | |
Do rozkładu na sumę ułamków prostych przydałyby się podstawy algebry takie jak
liczby zespolone, wielomiany w tym rozkład wielomianu na czynniki,
podstawy rachunku macierzowego w tym definicja macierzy , dodawanie, odejmowanie,mnożenie
eliminacja Gaußa,wyznacznik macierzy , macierz odwrotna,
czy rozkład macierzy związany z eliminacją Gaußa (np rozkład LU)
Bez rachunku macierzowego jesteś zdany na metody rozwiązywania układów równań znane
z podstawówki takie jak podstawianie czy metoda przeciwnych współczynników
Teraz ćwiczysz różnie podstawienia sprowadzające liczenie całek do
liczenia całek z funkcyj wymiernych
Dla całek z funkcji niewymiernych masz
Podstawienia Eulera
Stosujesz je do całek postaci ∫R(x,
√ax2+bx+c)dx ,
gdzie R(x,y) funkcja wymierna dwóch zmiennych
1.
√ax2+bx+c=t±
√ax , tutaj znak + albo − możesz sobie wybrać
Podstawienie to stosujesz gdy a>0
2.
√ax2+bx+c=xt±
√c
Podstawienie to stosujesz gdy c>0
3.
√ax2+bx+c = (x−x
1)t
Podstawienie to stosujesz gdy b
2−4ac > 0
Wygodnie by było najpierw trójmian kwadratowy pod pierwiastkiem zapisać
w postaci iloczynowej
Całki postaci ∫x
m(a+bx
n)
pdx gdzie m,n,p ∊ ℚ
Te całki można wyrazić za pomocą skończonej liczby funkcji elementarnych tylko
w trzech przypadkach
1. p ∊ ℤ
Przypadek nie wymaga szczególnego podstawienia jednak dla uniknięcia ułamkowych potęg
można podstawić t
s=x , gdzie s= NWW mianowników n oraz m
W tym przypadku stosujesz podstawienie t
s=a+bx
n , gdzie s = mianownik p
| | a | |
W tym przypadku stosujesz podstawienie ts = b+ |
| , gdzie s = mianownik p |
| | xn | |
Całkowanie funkcyj trygonometrycznych (całki postaci ∫R(cos(x),sin(x))dx)
Widziałeś już podstawienia Eulera
Dla wygody przyjmijmy że x zmienia się tylko w pierwszej ćwiartce
Z jedynki trygonometrycznej wiesz że
cos
2x+sin
2x=1
zatem
cosx=
√1−sin2x
Z trzeciego podstawienia Eulera wiesz że pasującym podstawieniem będzie
cosx=(1−sinx)t
Ograniczyłem x do pierwszej ćwiartki bo tam wartości wszystkich funkcyj trygonometrycznych
są dodatnie a z jedynki trygonometrycznej wyszedł nam pierwiastek
Całki postaci ∫R(e
x)dx
Tu podstawienie samo się narzuca t=e
x
Do całek tej postaci możesz sprowadzić całki z hiperbolicusów
Gdy przećwiczysz podstawienia możesz wrócić do całkowania przez części
∫e
axsin(bx)dx oraz ∫e
axcos(bx)dx całkujesz przez części
Tutaj przez części całkujesz dwukrotnie , nie ważny jest wybór funkcji do całkowania
przez części byle byś był w swoim wyborze konsekwentny
(w drugim całkowaniu przez części korzystasz z tego samego wyboru funkcji
co w pierwszym całkowaniu)
Całki takie jak
∫W(x)e
xdx
∫W(x)cosxdx
∫W(x)sinxdx
∫W(x)ln
nxdx
∫W(x)arctgxdx
∫W(x)arcsinxdx
gdzie W(x) jest wielomianem
możesz liczyć przez części
Jeśli chodzi o całki oznaczone to
zaczynasz od podziału odcinka
Jeżeli granica z sumy pól prostokątów przy długości najdłuższego boku prostokąta dążącego
do zera gdzie wysokością każdego takiego prostokąta jest wartość funkcji w wybranym
punkcie należącym do podprzedziału istnieje i jest równa dla każdego podziału odcinka
to ta granica jest równa całce oznaczonej
Dla każdej funkcji ciągłej ta granica będzie istnieć a jej wartość nie będzie zależeć od
podziału odcinka
Twierdzenie Newtona−Leibniza wiążące całkę oznaczoną z funkcją pierwotną
∫
abf(x)dx = F(b) − F(a)
gdzie F(x) jest funkcją pierwotną do f(x)
Sposoby liczenia całki nieoznaczonej mają też swoje odpowiedniki dla całek oznaczonych
Dochodzi tutaj jeszcze addytywność całki względem przedziału całkowania
Zastosowanie całek oznaczonych
Liczenie pola pod krzywą
Liczenie długości krzywej na danym przedziale
Liczenie objętości bryły obrotowej
Liczenie pola powierzchni bryły obrotowej
Czasami może się zdarzyć że przedział całkowania jest nieograniczony
albo funkcja podcałkowa nie jest określona dla pewnych x należących do przedziału całkowania
wtedy przydaje podział całki na sumę całek i liczenie granicy
W takich przypadkach może zdarzyć się że
będziemy musieli zadowolić się tylko wartością główną całki
Można by jeszcze wspomnieć o możliwości definiowania funkcji za pomocą całki oznaczonej,
całkowaniu przez rozwijanie w szereg, oraz sprowadzanie
całek do znanych funkcji nieelementarnych
To taki skrótowy plan nauki
25 mar 20:17
chichi:
@|P[Filip]] ten discord jeszcze istnieje? Możnaby tam zawitać
18 kwi 00:23
chichi:
@Filip*
18 kwi 00:23
wredulus_pospolitus: a istnieje
18 kwi 00:29
wredulus_pospolitus: na dobrą sprawę nic tam nie robiliśmy więc to po prostu tak naprawdę jeden pokój
18 kwi 00:30
chichi:
@
wredulus−pospolitus no to trzeba się tam spiknąć na matematyczne i nie tylko pogadanki
18 kwi 00:33