matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Środkowa AD trójkąta równoramiennego
Jan:
Środkowa AD trójkąta równoramiennego ABC ma długość
√
21
a jego podstawa AB tworzy z ramieniem kąt o mierze 30 stopni Oblicz pole trójkąta ABC.
25 mar 20:10
,-,:
https://matematykaszkolna.pl/forum/408531.html
25 mar 20:32
Saizou :
Z trójkąta 30,60,90 mamy: |AE|=|BE| = 2
√
3
b |BF| = b
√
3
|AF| = 4
√
3
b−b
√
3
= 3
√
3
b Z tw. Pitagorasa w AFD mamy
√
21
2
= b
2
+ (3
√
3
b)
2
21 = 28 b
2
3 = 4b
2
3
b
2
=
4
1
P =
*2b*4
√
3
b = 4
√
3
b
2
= 3
√
3
2
25 mar 21:16
powrót do spisu zadań
α
β
γ
δ
π
Δ
Ω
∞
≤
≥
∊
⊂
∫
←
→
⇒
⇔
∑
≈
≠
inne
rysuję
Φ
ε
θ
λ
μ
ξ
ρ
ς
σ
φ
ω
η
ϰ
ϱ
∀
∃
∄
∅
∉
∍
∌
∏
⊂
⊄
⊆
⊃
⊅
⊇
≡
∟
∠
∡
∥
∬
∭
∮
∼
⊥
⋀
⋁
∩
∪
∧
∨
¬
±
ℂ
℃
℉
ℕ
ℙ
ℚ
ℛ
ℤ
ℯ
↑
↓
↔
↕
↖
↗
↘
↙
△
□
▭
▯
▱
◯
⬠
⬡
♀
♂
♠
♣
♥
♦
imię lub nick
zobacz podgląd
wpisz,
a otrzymasz
5^2
5
2
2^{10}
2
10
a_2
a
2
a_{25}
a
25
p{2}
√
2
p{81}
√
81
Kliknij po więcej przykładów
Twój nick