29 mar 16:04
Maciess: Moze wielomian z licznika i mianownika ma wspólne pierwiastki i się coś skróci
29 mar 17:02
ICSP:
x6 + 2x5 + 5x4 + 8x3 + 8x2 + 8x + 4 = (x+1)2(x2 + 2)2
x4 + 3x2 − 2x + 3 = (x2 + 2)2 − (x+1)2
29 mar 17:09
glo: ale jeśli mamy tam odejmowanie to chyba nic się nie skróci
29 mar 23:33
Mariusz:
Rozbijasz na różnicę dwóch całek i wtedy się skróci
29 mar 23:36
Mariusz:
| | 1 | |
Po tym jak ci się skróci przydatny będzie wzór redukcyjny na ∫ |
| dx |
| | (x2+a2)n | |
pamiętasz go ?
29 mar 23:39
Mariusz:
Licznik możesz zapisać też w nieco inny sposób
| | 5 | | 1 | | 11 | | 1 | |
x4+3x2−2x+3=( |
| x2+ |
| x+2)(3x2+2x+2)−( |
| x+ |
| )(x3+x2+2x+2) |
| | 4 | | 4 | | 4 | | 2 | |
Rozbijasz na różnicę dwóch całek ,
pierwszą całkę liczysz przez części a w drugiej licznik skróci się z mianownikiem
30 mar 03:45
glo: okeeeej jjuz rpzumiem dzieki za pomc
31 mar 14:07