rysowanie funkcji
dzonypieczony: Potrzebuje pomocy, mianowicie nie wiem jak narysować tę funkcję: f(x)= x2−x+|x−2|
nie wiem co mam zrobić z tą wartością bezwzględną , jak to narysować, z góry dzięki!
25 mar 19:29
ICSP: Dwa przypadki:
1o dla x ≥ rysujesz x2 − x + x − 2
2o dla x < 0 rysujesz x2 − x − x + 2
25 mar 19:32
F&M: | | ⎧ | x2−x+(x−2) gdy x≥2 | |
| f(x) = | ⎨ | |
|
| | ⎩ | x2−x+(−x+2) gdy x<2 | |
25 mar 19:32
ICSP:
x ≥ 2
x < 2
25 mar 19:33
Jerzy:
Dla: x − 2 ≥ 0 y = x2 − 2
Dla: x − 2 < 0 y = x2 − 2x + 2
25 mar 19:34
dzonypieczony: no dobra ale jak sprawdzalem w programie do rysowania funkcji to wychodzi parabola z
wierzcholkiem w y=1, a tu są 2 parabole ktore sa inne
25 mar 19:44
Jerzy:
Bo wykresem tej funkcji są fragmenty dwóch parabol.
25 mar 19:49
25 mar 19:54
Jerzy:
A co do tego ma całka oznaczona ?
25 mar 19:56
dzonypieczony: ja mam zadanie ta funkcja przyrownana do m i dla jakiego parametru m te rownanie ma 1
rozwiazanie i odp to m=1 wiec tam jest wierzcholek
25 mar 20:11
ICSP: Ta funkcja nie ma wierzchołka ponieważ nie jest funkcją kwadratową.
Możesz powiedzieć, że dla x = 1 funkcja ma minimum lokalne równe 1.
Wartości m odczytujesz z narysowanego wcześniej wykresu.
25 mar 20:18
Jerzy:
To pisz pełną treść zadania,a nie swoje wynurzenia.
25 mar 20:29
,-,:

f(x)=x
2−2 dla x≥2 (niebieski wykres) (2,2),(2.5 , 4.25), (3,7)
f(x)=x
2−2x+2 dla x<2 ( zielony wykres)
x
w=1, y
w=1
(1,1) współrzędne wierzchołka paraboli y=x
2−2x+2
2)
f(x)=m ma jedno rozwiązanie dla m=1
=====================
dla m>1 dwa rozwiązania
dla m<1 brak rozwiązań
25 mar 22:28