matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Wyznacz pierwszy wyraz i iloraz ciągu
ja:
Wyznacz pierwszy wyraz i iloraz ciągu geometrycznego, w którym a
5
− a
1
=10 i a
4
− a
2
= 4 Wiem jak się za to zabrać, ale nie umiem tego obliczyć
30 mar 14:35
Jerzy:
No to pokaż, jak liczysz.
30 mar 14:37
ICSP:
a
5
− a
1
= a
1
(q
2
− 1)(q
2
+ 1) = 10 a
4
= a
2
= a
1
q(q
2
− 1) = 4
10
a
1
(q
2
− 1) =
q
2
+ 1
4
a
1
(q
2
− 1) =
(sprawdź oddzielnie co się dzieje gdy q = 0 )
q
10
4
=
q
2
+ 1
q
to prowadzi do równania kwadratowego.
30 mar 14:38
powrót do spisu zadań
α
β
γ
δ
π
Δ
Ω
∞
≤
≥
∊
⊂
∫
←
→
⇒
⇔
∑
≈
≠
inne
rysuję
Φ
ε
θ
λ
μ
ξ
ρ
ς
σ
φ
ω
η
ϰ
ϱ
∀
∃
∄
∅
∉
∍
∌
∏
⊂
⊄
⊆
⊃
⊅
⊇
≡
∟
∠
∡
∥
∬
∭
∮
∼
⊥
⋀
⋁
∩
∪
∧
∨
¬
±
ℂ
℃
℉
ℕ
ℙ
ℚ
ℛ
ℤ
ℯ
↑
↓
↔
↕
↖
↗
↘
↙
△
□
▭
▯
▱
◯
⬠
⬡
♀
♂
♠
♣
♥
♦
imię lub nick
zobacz podgląd
wpisz,
a otrzymasz
5^2
5
2
2^{10}
2
10
a_2
a
2
a_{25}
a
25
p{2}
√
2
p{81}
√
81
Kliknij po więcej przykładów
Twój nick