Czy funkcję f(x) =25^x-10*5^x+9 można zapisać jako f(x) =5^(x-5)-16?
Matesłabiak:

Czy mógłby ktoś to szczegółowo wyjaśnić, czy można powiedzieć, że to taka kanoniczna postać
funkcji wykładniczej?
29 mar 21:15
Matesłabiak: Wiem, że obrazek funkcji jest nie poprawny, ale nie chodzi o to
29 mar 21:16
Qulka: gdyby była poprawna toby można było ten zapis nazwać, że to kanoniczna
29 mar 21:21
Qulka: tu jedynie można zamienić na iloczynową f(x)= (5x−1)(5x−9)
29 mar 21:23
Matesłabiak: No ale też wychodzi jak zapisze w tej postaci ''kanonicznej" taki sam wykres funkcji
29 mar 21:25
ABC: (5x−5)2−16 tak możesz zapisać
29 mar 21:36