Wykaż
Jam: Udowodnij, że dla dowolnych liczb rzeczywistych a i b, prawdziwa jest nierówność a2+b2+1>a+b
27 mar 14:56
ICSP: L = a
2 +b
2 + 1 =
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
|
| a2 − a + |
| + |
| b2 − b + |
| + |
| a2 + |
| b2 + a + b = |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
| | a | | 1 | | b | | 1 | | 1 | | 1 | |
= ( |
| − |
| )2 + ( |
| − |
| )2 + |
| a2 + |
| b2 + a + b > |
| | √2 | | √2 | | √2 | | √2 | | 2 | | 2 | |
| | b | | 1 | | 1 | |
> ( |
| − |
| )2 + |
| b2 + a + b > |
| | √2 | | √2 | | 2 | |
> a + b = P
27 mar 15:07
marek:
Po przekształceniach równoważnych
(a−1)2+(b−1)2>0
i dodaj komentarz
27 mar 15:26
Filip: nie tak marek...
przeksztalcam rownowaznie
a
2+b
2+1>a+b
| | 1 | | 1 | | 2 | |
a2−a+ |
| +b2−b+ |
| + |
| >0 |
| | 4 | | 4 | | 4 | |
| | 1 | | 1 | | 2 | |
(a− |
| )2+(b− |
| )2+ |
| >0 |
| | 2 | | 2 | | 4 | |
27 mar 15:39
marek:
Przepraszam, bo zapomniałem dopisać a2+b2
(a−1)2+(b−1)2+a2+b2>0
27 mar 15:41