całka wymierna
Witam: | | 2x2 | |
mam problem z całką |
| dx |
| | 1−x4 | |
próbowałem ją zrobić w taki sposób:
| 2x2 | | A | | B | | Cx+D | |
| = |
| + |
| + |
| |
| (1+x2)(1+x)(1−x) | | 1+x | | 1−x | | 1+x2 | |
2x
2 = A(−x
3+x
2−x+1) + B(x
3+x
2+x+1) + C(x−x
3)+D(1−x
2)
| ⎧ | 0=−A+B−C | |
| ⎜ | 2=A+B−D | |
| ⎨ | 0=−A+B+C |
|
| ⎩ | 0=A+B+D | |
i z tego układu równań wychodzi:
| ⎧ | A=1/2 | |
| ⎜ | B=1/2 | |
| ⎨ | C=0 |
|
| ⎩ | D=−1 | |
a, B powinno wyjść −1/2
bardzo prosze o pomoc
30 mar 20:22
getin:
ja nie widzę błędu, wg mnie to Twoje rozwiązanie tego układu jest poprawne
30 mar 20:33
Qulka: wolfram potwierdza
30 mar 20:33
Saizou :
| 2x2 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
| = |
| − |
| = |
| [ |
| + |
| ]− |
| |
| 1−x4 | | 1−x2 | | 1+x2 | | 2 | | 1−x | | 1+x | | 1+x2 | |
30 mar 20:41
Witam: w takim razie to musi być błąd w książce, bardzo dziękuje za pomoc
30 mar 20:46
Saizou :
a może w podręczniku masz zmienioną kolejność w mianowniku? Wówczas
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
... = |
| [− |
| + |
| ]− |
| |
| | 2 | | x−1 | | x−1 | | x2−1 | |
30 mar 20:51
Mariusz:
Funkcję podcałkową można by rozłożyć na sumę ułamków prostych
bez rozwiązywania układu równań liniowych
30 mar 21:26
Saizou :
| | 1 | | 1 | | 2b | |
Tak też zrobiłem  skorzystałem z równości |
| − |
| = |
| |
| | a−b | | a+b | | a2−b2 | |
30 mar 22:06
Filip: a skad taka rownosc?
30 mar 22:36
Maciess: Zwykłe odejmowanie ułamków
30 mar 22:41
Mariusz:
To ja bym tak rozkładał
2x2=(x2−1)+(x2+1)
i na sumę dwóch ułamków
i dla tego jednego ułamka który da się jeszcze rozłożyć podobnie
31 mar 00:23