proszę o rozwiązanie
anna: w skarbonce jest 80 monet − same 20 − groszówki i 50 − groszówki
przy czym liczba monet 20 − groszowych stanowi 62,5% liczby wszystkich monet.
jakim procentem całej kwoty zebranej w skarbonce jest kwota stanowiąca
łączną wartość 50 − groszówek
x − liczba monet 20 −groszowych
62,5% * 80 = 50
ale dalej nie wiem
25 mar 20:59
Qulka: jak policzyłaś x=50
więc 50gr jest 30szt
zatem kwota w skarbonce to 30•0,5zł+50•0,2zł= 25zł
czyli 15zł/25zł •100%= 60%
25 mar 21:27
ABC: oblicz całą kwotę masz 50 20−groszówek i 30 50−groszówek , wychodzi 25 zł
z tego w 50−groszówkach masz 15 zł , jakim procentem 25 zł jest 15 zł ?
25 mar 21:27
anna: dziękuję
25 mar 22:30