Trójkąt wpisany w okrąg
Heathcliff: w kolo o promieniu 6 wpisano trójkąt równoboczny w trójkąt równoboczny wpisano okrąg, w ten
okrąg wpisano trójkąt a w kolejny trójkąt kolejny okrąg. postąpiono tak nieskończenie wiele
razy oblicz sumę wszystkich trójkątów. Dodatkowo oprócz zagadnień z planimetrii muszę w tym
zadaniu użyć własności szeregu geom. zbieżnego. a konkretnie sumy
2 cze 18:09
Eta:
Popraw treść zadania !
Co to znaczy: "oblicz sumę trójkątów" ? ( to bełkot cliffa
2 cze 18:13
Heathcliff: Chodzi o sumę pól trójkątów

nieuwaga
2 cze 18:16
Heathcliff: Pomoże ktoś?
2 cze 19:24
Eta:
| | a1√3 | |
Δ 1 : R=6 ⇒ |
| =6 ⇒ a1= 6√3 |
| | 3 | |
| | a12√3 | |
to P1= |
| ⇒ P1= 27√3 |
| | 4 | |
| | 1 | |
Δ2 : r2= |
| R ⇒ r2= 3 to a2=3√3 |
| | 2 | |
itd....
| | P1 | | 1 | |
P1+P2+P3+P4+....... = S= |
| , gdzie q= |
| |
| | 1−q | | 4 | |
2 cze 20:23
Eta:
I tak to jest: "prosi, błaga , .... dostaje rozwiązanie i........... d...a
2 cze 20:37
Digna: Eta ja ci podziękuję
26 mar 16:09