Rozwiąż nierówność i naszkicuj parabolę na osi
Anna: x2−4x−3<0
25 mar 08:34
6latek: Zeby naszkicowac parabole to
1)policz miejsca zerowe (czyli x1 i x2 ) beda bo Δ>0
2) Policz wspolrzedne wierzcholka paraboli (chociaz tutaj bym sie zastanowil czy potrzeba
3) masz a>0 wiec ramiona w gore i piszesz przedzialy gdzie nierownosc ta jest <0 (czyli gdzie
parabola lezy pd osia OX
25 mar 08:46
piotr:

Δ=16+12=28 ⇒
√Δ = 2
√7
x
1= (4−2
√7)/2 = 2 −
√7
x
2= (4+2
√7)/2 = 2 +
√7
⇒
x∊(2 −
√7; 2 +
√7)
25 mar 08:46