Wektory
Dżul: Na płaszczyźnie z układem współrzędnych dane są punkty A=(2,−1), B=(7,2) i C=(5,3). Wyznacz
współrzędne wektora o długości 1 równoległego do wektora v→= 2AB − BC( STRZAŁKI →NAD
WEKTORAMI). Nie rozumiem tego zadania, czy może mi to ktoś wytłumaczyć?
30 mar 22:59
ABC: zbuduj wektor 2AB−BC zgodnie z zasadami działań na wektorach a następnie go unormuj, czyli
podziel przez jego długość
30 mar 23:11
Mila:

AB
→=[5,3]
BC
→=[−2,1]
v=2AB
→−BC
→
v=[x,y]=2*[5,3]−[−2,1]=[10,6]−[−2,1]
v=[x,y]=[10+2,6−1]=[12,5]
|v|=
√122+52=
√169=13
lub
30 mar 23:13