Pompa
Dżul: Pierwsza pompa, pracując samodzielnie, napełnia zbiornik w ciągu 12h, a druga pompa napełnia go
samodzielnie w ciągu 10h. O godzinie 9:00 uruchomiono pierwszą pompę, która zaczęła napełniać
pusty zbiornik. Po pewnym czasie uruchomiono drugą pompę. Pompy, pracując razem, zakończyły
napełniać zbiornik o godzinie 15:45. Oblicz, o której godzinie rozpoczęła pracę druga pompa.
Jak sobie to rozpisać?
27 mar 11:16
Maciess:

Załóżmy, że zbiornik ma pojemność Z>0 (jednostka nas średnio obchodzi)
Wydajność pierwszej pompy ( pewna część zbiornika/na godzine)
Analogicznie pompa druga
Pompy pracowały 6 godzin i 45 minut = 27/4*h
'czas pracy pompy 1' * 'jej wydajnosc' + 'czas pracy pompy 2' * 'jej wydajnosc' = ' cały
zbiornik
x − całkowity czas pracy pompy 2 [wyrazony w godzinach]
...
x=...
27 mar 11:46
Maciess: Jak coś to pomieszałem godziny na obrazku ( 9 i 15:45 powinno byc)
27 mar 13:27