Optymalizacja, trójkąt prostokątny
Szkolniak: Treść: Obwód trójkąta prostokątnego wynosi 20. Zapisz pole tego trójkąta jako funkcję jednej z
przyprostokątnych. Wyznacz dziedzinę tej funkcji. Oblicz długość tej przyprostokątnej, dla
której pole trójkąta jest największe. Podaj to największe pole.
Niech a, b będą przyprostokątnymi trójkąta prostokątnego.
Wtedy a+b+
√a2+b2=20
a+b+
√a2+b2=20
a+b−20=−
√a2+b2
20−a−b=
√a2+b2 | tu robimy założenie, że a+b<20
b
2+2ab−40b+a
2−40a+400=a
2+b
2
2ab−40b−40a+400=0
ab−20b−20a+200=0
ab−20b=20a−200
b(a−20)=20(a−10)
Dziedzina:
a+b<20
| | 20(a−10) | |
a+ |
| <20 /*(a−20)2 |
| | a−20 | |
a(a−20)
2+20(a−10)(a−20)<20(a−20)
2
a(a−20)
2+20(a−10)(a−20)−20(a−20)
2<0
(a−20)[a(a−20)+20(a−10)−20(a−20)]<0
(a−20)(a
2−20a+20a−200−20a+400)<0
(a−20)(a
2−20a+200)<0 ∧ a>0
a∊(0;20)
Czy do tej pory jest dobrze?
Bo zastanawia mnie czy dobry sposób obrałem na wyznaczenie 'b' za pomocą 'a'.
Saizou :

Założenia sknociłem
a+b+c =20 →c = 20−a−b
a
2 + b
2 = c
2
a
2 + b
2 = (20−a−b)
2
a
2 + b
2 = 400 + a
2 + b
2 − 40a − 40b + 2ab
0 = 200−20a−20b+ab
b(a−20) = 20(a−10) (a≠20)
założenia:
1. a> 0
2. b>0
3. c > 0
4. a+b > c (nierówność trójkąta)
5. c>a i a > b (kolejność boków)