równanie
jola: witam, mam problem jak to ugryżć
3x4−5x2−2=0
czy ktoś może pomóc proszę
30 mar 10:48
Saizou :
podstaw
x2 = t,(t≥0) wówczas masz
3t2−5t−2=0
30 mar 10:49
Chińska podróba 6-latka: wprowadź zmienną pomocniczą t=x2 z założeniem t≥0
dostaniesz 3t2−5t−2=0
i teraz normalnie delta =25+24=49 , pierwiastek z delty 7 itd.
30 mar 10:50
Filip:
dzien dobry Saizou, mozna tez inaczej:
W(x)=3x4−5x2−2=0
W(√2)=3*4−10−2=0
i wyjsc z tego
30 mar 10:51
Adamm:
Można też od razu liczyć deltę.
30 mar 10:52
Chińska podróba 6-latka:
a jak wpaść na to że akurat √2 podstawiamy?
30 mar 10:53
Filip: kalkulator wpadl, ja nie
30 mar 10:54
Chińska podróba 6-latka: jeżeli autorka jest normalną uczennicą to niech robi szablonem
30 mar 10:54
Filip: dobrze, pozdrawiam
30 mar 10:55
chichi:
@
Filip ktoś kto nie umie rozwiązać równania dwukwadratowego zauważy, że
√2 jest
pierwiastkiem tego równania, proszę Cię... I jak dalej dokona rozkładu?
30 mar 10:55
chichi:
Może zaproponuj żeby dalej lecieć metodą Hornera...
30 mar 10:56
jola: dziękuję już wiem
30 mar 11:00
Chińska podróba 6-latka: to dobrze , tylko uważaj na końcu , bo jedno t wychodzi ujemne
30 mar 11:01
jola: ok dzięki
30 mar 11:01
30 mar 11:02
Filip: mozna to normalnie podzielic
(3x4−5x2−2) ; (x−√2) = 3x3+3√2x2+x+√2
−3x4+3√2x3
3√2x3−5x2
−3√2x3+6x2
x2−2
−x2+√2x−2
−√2x+2
3x3+3√2x2+x+√2=3x2(x+√2)+(x+√2)=(x+√2)(3x2+1)
3x4−5x2−2=(x+√2)(x−√2)(3x2+1)
30 mar 11:04
Saizou :
Filipie można wszystko, nawet wzory Ferrariego, pytanie: po co wyciągać armatę
na muszkę owocówkę?
30 mar 11:06
Chińska podróba 6-latka: nie wywołuj Mariusza z lasu
30 mar 11:09
chichi:
@
Chińska podróba 6−latka mistrz
30 mar 11:15
Filip: mozna, zapomnialem o takim podstawieniu
30 mar 11:16
Szkolniak: Można też:
3x
4−5x
2−2=0
...
30 mar 11:18
chichi:
Albo tak:
| | 5 | | 5 | | 2 | | 7 | |
( |
| −u)( |
| +u)=− |
| ∧ u>0 ⇒ u= |
| |
| | 6 | | 6 | | 3 | | 6 | |
| | 5 | | 7 | | 1 | |
x2= |
| ± |
| ⇒ x2=− |
| ∨ x 2=2  |
| | 6 | | 6 | | 3 | |
30 mar 11:28
ICSP: 3x4−5x2−2 = 3x4 − 6x2 + x2 − 2 = 3x2(x2 − 2) + (x2−2) = (3x2+1)(x2−2) = 0
x = ± √2
30 mar 11:31
Filip: ciekawe rozbicie
30 mar 12:04
Chińska podróba 6-latka: jak mawiał "świętej pamięci" PW
−ale jak niby ja mam na to wpaść?

wszystko to jest dobre na kółko matematyczne
30 mar 12:30
Filip: nie, ale sluchaj, nie ma problemu, ja jestem slaby z matematyki i dopiero po zobaczeniu
przykladowo rozkladu w wolframie bym na to wpadl, tak czysto to nie
30 mar 13:00
Adamm: Ale tu nawet nie ma tak naprawdę jakiegoś specjalnego pomysłu, to wszystko
zgaduj zgadula, jakie kółka matematyczne.
30 mar 13:02