Prawdopodobieństwo
zmartwionyuczeń: Cześć, jak w zadaniach typowo maturalnych wyznaczyć sumę prawdopodobieństwa? Zawsze mam z tym
problem.

Głównie używa się tego przy wzorze na prawdopodobieństwo warunkowe.
P(A|B) =
P(A∩B)P(B)
i problem pojawia się u mnie przy P(A∩B).
Przykładowe zadanie (ale prosiłbym o sposób myślenia, a nie rozwiązanie):
Wśród 10 tysięcy mieszkańców pewnego miasta przeprowadzono sondaż dotyczący budowy przedszkola
publicznego. Wyniki sondażu przedstawiono w tabeli.
Badane grupy Liczba osób popierających
budowę przedszkola Liczba osób niepopierających budowy przedszkola
Kobiety 5140 1860
Mężczyźni 2260 740
Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia polegającego na tym, że losowo wybrana osoba, spośród
ankietowanych, popiera budowę przedszkola, jeśli wiadomo, że jest mężczyzną.
29 mar 19:15
zmartwionyuczeń: A − popiera budowę
B − jest mężczyzną
P(B) =
300010000 =
310
P(A∩B) =
29 mar 19:17
Qulka: no to AnB to męzczyżni którzy popierają czyli 2260
29 mar 19:17
29 mar 19:18
Qulka: więc P(AnB) = 0,226
29 mar 19:18
29 mar 19:19
zmartwionyuczeń: No dobrze, a w tym zadaniu:
W sklepie "Masz szczęście" można kupić gumki produkowane przez firmę A i firmę B. 40%
wszystkich gumek pochodzi z firmy A, a reszta a firmy B. Wiemy, że 1% gumek wyprodukowanych w
firmie A jest wadliwe, a wsód gumek firmy B, gumki wadliwe to 2%. Klient wszedł do sklepu,
kupił jedną gumkę i okazało się, że miał szczęście i gumka okazała się nie mieć wady. Jakie
jest prawdopodobieństwo, że wyprodukował ją zakład A?
F − gumka nie ma wady
E − gumka pochodzi z firmy A
P(E|F) = ...
Po rozrysowaniu drzewka P(EnF) to będzie tylko "gałąź", w której gumka nie ma wady i jest
wyprodukowana przez firmę A?
29 mar 19:30
F&M: To jest prawdopodobieństwo całkowite / wzór Bayesa
29 mar 19:50
Qulka: tak to będzie tylko ta jedna gałąź
29 mar 20:52
Mila:

W− wadliwa
W' − bez wady
| | 0.4*0.99 | |
P(A/W')= |
| ≈0.4024 |
| | 0.4*0.99+0.6*0.98 | |
29 mar 22:29