prawdopodob
HGH: obliczyc EX izmiennej losowej X o dystrybuancie:
FX = 0 dla x <= 1
1−ex dla x >1
jak to policzyc? bo mi wychodzi EX = 2/e
a odp z ksiazki to:1+ 1/e
27 mar 00:50
Adamm:
mi też tak wychodzi
EX = ∫ x dF(x) = ∫1∞ xe−x dx = 2/e
27 mar 05:55
Filip: jak ci to wyszlo Adamm?
Czy wzor to nie jest taki? EX=−inf∫+infxf(x)dx?
27 mar 10:22
HGH: no to mi tak samo Adamm.. bo do EX liczymy pochodna z dystrybuanty i mnozymy ja razy x i to
nasza funkcja calkowalna, zgadza sie?
27 mar 12:28
Adamm: Tak
27 mar 14:35
Adamm: Właściwie to dla x = 1 mamy skok o wartość 1−e−1
27 mar 19:21