norma
Ala: 4. Wykazać, ze iloczyn skalarny indukuje normę, tzn. wyrazenie
||v|| = (<v,v>)(1/2)
spelnia warunki z definicji normy.
Moglby ktos rozjaśnić jak to zapisać w najprostszy sposób? Siedzę nad tym którąś godzinę i
dalej nie wpadłam na żaden sensowny pomysł.
30 mar 10:28
Maciess: No definicje normy musimy wziąć i sprawdzić te warunki które są podane. Znasz tę definicję?
30 mar 10:36
Maciess: A i mamy tutaj jakąś konkretną przestrzeń? ( R2, R3, Rn ?)
30 mar 10:39
30 mar 10:46
Adamm:
<v, v> ≥ 0 więc ||v|| jest poprawnie zdefiniowane
||av|| = (<av, av>)1/2 = (aa*<v, v>)1/2 = (|a|2 <v, v>)1/2 = |a|*||v||
||v|| = 0 ⇒ <v, v> = 0 ⇒ v = 0
||u+v||2 = <u+v, u+v> = <u, u>+2Re(<u, v>)+<v, v> = ||u||2+||v||2+2Re(<u, v>)
Re(<u, v>) ≤ ||u||*||v|| z nierówności Cauchy'iego−Schwartza
||u+v||2 ≤ (||u||+||v||)2 ⇔ ||u+v|| ≤ ||u||+||v||
30 mar 10:49
Ala: dziękuję bardzo za pomoc, Maciess nie było żadnej konkretnej przestrzeni, jestem bardzo
wdzieczna za rozwiązanie, teraz wszystko stało sie jasne
30 mar 11:32