matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
wyznaczyć asymptoty wykresu funckji
xant:
sqrt(x
2
+3x+2)
28 mar 13:51
ICSP:
f(x) =
√
x
2
+ 3x + 2
lim
x→−1
+
= lim
x→−2
−
= 0 więc nie ma asymptot pionowych lim
x→±
∞
f(x) =
∞
więc nie ma asymptot poziomych
f(x)
lim
x→
∞
= 1
x
3
lim
x→
∞
f(x) − x =
2
1
więc pierwszą z asymptot ukośnych jest y =
(2x + 3)
2
f(x)
lim
x→−
∞
= −1
x
3
lim
x→−
∞
f(x) + x = −
2
1
drugą z asymptot ukośnych jest y = −
(2x + 3)
2
28 mar 14:22