algebra liniowa
salamandra: Rozwiązać układ równań w ciele Z3
x
1+x
3=0
x
2+2x
4=2
2x
1+x
2+x
4=1
x
1+2x
3=2
https://imgur.com/a/IqSdUTS
Czy popełniłem gdzieś błąd? Czy jeśli chodzi o wynik, to np. dla x, to ma być wynik reszty z
dzielenia 2 przez 3, czyli 2?
29 mar 23:10
ABC: ty byś pomyślał chwil a nie schematami, odejmujesz od ostatniego pierwsze i masz x3=2 , więc z
pierwszego x1=1 itd.
29 mar 23:23
Mila:
x1=2=2(mod3)
−8=−8+3*3=1(mod3)
−2=1 (mod3)
5=2(mod3)
2,1,1,2
2+1=3=0(mod3)
1+2*2=5=2 (mod3
2*2+1+2=7=1 (mod 3)
2+2*1=4=1 (mod3)
masz błąd
==========
wg moich obliczeń
x1=−2=1(mod3)
x2=8=2(mod3)
x3=2,
x4=−3=0 (mod3)
sprawdź teraz
29 mar 23:25
chichi:
Zadajesz pytanie jakbyś nie wiedział czym jest ciało ℤ
3, więc jaki jest sens w ogóle szukać
rozwiązań? Podstaw wyniki do każdego równania i sprawdź czy się zgadza
29 mar 23:26
salamandra: na razie mniejsza o to, co mogłem zrobić lepiej, bo to mój pierwszy dzień z tym. Nie widzę,
gdzie mam błąd.... pomoglibyście go wskazać?
29 mar 23:33
ABC: ja ci nie pomogę bo nie lubię twojego sposobu
29 mar 23:46
salamandra: już znalazłem

no na razie innego sposobu mi nie pokazano
29 mar 23:50
salamandra: Błąd już w drugiej linijce − w ostatnim wierszu napisałem 0 0 −1 0, a powinno być 0 0 1 0
29 mar 23:51
Mila:
Po co kombinować z takim wyznacznikiem.
x1+x3=0
x2+2x4=2
2x1+x2+x4=1
x1+2x3=2
(1) i (4)
x1=−x3
−x3+2x3=2⇔x3=2 i x1=−2=1(mod3)
to mamy: (2 i 3)
x2+2x4=2
2*(−2)+x2+x4=1
===============
x2+2x4=2
x2+x4=5
x4=−3 i x2+2*(−3)=5
⇔x2=11≡2 (mod3)
==============
(1,2,2,0 )
30 mar 00:04
chichi:
Dla pewności zawsze można sprawdzić rozwiązania w kalkulatorze
30 mar 01:12
Adamm:
"już znalazłem no na razie innego sposobu mi nie pokazano"
no chyba właśnie o to chodzi ABC − nie wymyślasz tylko szukasz
30 mar 10:29
Filip: co to znaczy w matematyce 2 (mod3)
30 mar 10:54
Chińska podróba 6-latka:
przystawanie modulo to jest skrót
30 mar 10:55
Adamm:
nic nie znaczy
x ≡ y (mod 3)
mod 3 jest tutaj częścią zapisu, tak samo ważną jak x, y oraz ≡
30 mar 10:56
Filip: aha a zapis 11≡2 (mod3) to mowi cos o reszcie z dzielenia? Jak to interpetowac?
30 mar 10:58
Adamm:
To już znaczy tyle że np. 3|(11−2)
30 mar 10:58
Adamm: albo równoważnie, 11 oraz 2 dają tą samą resztę z dzielenia przez 3
30 mar 10:59
chichi:
Albo 2 jest resztą z dzielenia 11 przez 3
30 mar 11:01
Adamm:
nie
to ostatnie zapisalibyśmy jako 11 mod 3 = 2
30 mar 11:02
Filip: dobra, dzieki, juz rozumiem podstawe tego zapisu
30 mar 11:06
chichi:
Masz rację @
Adamm źle przeczytałem, można co najwyżej jeszcze przeczytać, że 11 jest
zbieżne do 2 modulo 3 (zapis z 10:58)
30 mar 11:12