trójkąt
rybus:
W trójkącie rozwartokątnym ABC kąt przy wierzchołku C jest rozwarty
a miara kąta przy wierzchołku A jest dwa razy większa od miary kąta przy wierzchołku B
Przez punkt B poprowadzono prostą prostopadłą do BC, która przecięła
prostą AC w punkcie D
Wiedząc,że DS jest środkową boku BC w trójkącie ABD
Wykaż,że kąty ASC i BSD mają równe miary
30 mar 15:05
Saizou :
Trójkąt ABD nie ma boku BC
30 mar 17:22
rybus:
O kurcze, sorki

boku BA
30 mar 19:11
rybus:
Saizou pomożesz ?
30 mar 22:05
blabla:

EC || AB to M jest środkiem EC
ΔCBE prostokątny to M jest środkiem okręgu opisanego na nim
zatem |EM|=|MC|=|BM|=r
kąty ABC =BCM =α −− jako naprzemianległe
więc kąt CBM= α , bo trojkąt BMC równoramienny o ramionach r
to kąty CAB=ABM=2α
zatem trapez CABM jest równoramienny o ramionach |AC|=|BM|
i nie jest równoległobokiem
z własności symetralnej s podstaw
mamy tezę
|∡BSD|=|∡ASC|=β
==================
31 mar 00:05