Oszacować błąd względny i bezwględny
Bartix: Oszacuj błąd względny i bezwzględny popełniony przy obliczaniu zasięgu rzutu ukośnego,
jeżeli prędkość początkowa ciała wynosi: Vo=100 +− 1[m/s], zaś kąt wyrzutu alfa = 30 +− [1
stopień].
Przyjąć, że wartość przyspieszenia grawitacyjnego można odczytać z tablic z dużą dokładnością.
Opór powietrza pominąć. Zasięg rzutu określa wzór: s=(Vo2 *sin2alfa) / g. Byłbym baaardzo
wdzięczny za pomoc, bo nie wiem jak to zrobić, a muszę to zwrócić jako zadanie domowe.
26 mar 12:10
Chińska podróba 6-latka: pozwolił robić z różniczki zupełnej?
26 mar 12:36
Bartix: Tak, można. Jakbyś mógł/mogła rozpisać mi w miarę po kolei to będę bardzo wdzięczny.
26 mar 13:05
daras: | ΔS | | ΔVo | | Δα | |
| = 2( |
| + ctg2α |
| ) |
| S | | Vo | | α | |
26 mar 19:33
Bartix: A mógłby ktoś mi to rozpisać w całości? Bo nie mieliśmy jeszcze rozniczek, a
wykładowca z fizyki i tak tego wymaga.
27 mar 16:38
28 mar 19:41