1. Wskaż parę prostych, które mogą zawierać przyprostokątne trójkąta pros.
dmb: Hej, moglby mi ktos pomoc z tym zadaniem z geometrii analitycznej?
1. Wskaż parę prostych, które mogą zawierać przyprostokątne trójkąta prostokątnego:
A. x−2 = 0 i y=x B. x−2y−3=0 i 2x−y+4=0 C. y−2=0 i y+x=0 D.y−2x+1=0 i 2y+x+2=0
26 wrz 22:40
Milo: Tłumacząc polecenie "z polskiego na nasze" − wskaż parę prostych prostopadłych.
Potrafisz to zrobić? Jaki jest warunek prostopadłości prostych?
26 wrz 22:41
yht:
Wskazówka:
proste mogą zawierać przyprostokątne trójkąta prostokątnego, gdy są prostopadłe.
Zadanie sprowadza się do wyboru pary prostych prostopadłych.
26 wrz 22:42
jaaa:
25 mar 12:46
a@b:
Odp: D
| | 1 | | 1 | |
bo y=2x−1 i y=− |
| x−1 a1=2 , a2= − |
| to a1*a2= −1 |
| | 2 | | 2 | |
proste są prostopadłe
25 mar 12:53