Trygonometria
Jam: Czy mógłby mi to ktoś wytłumaczyć? Wyznacz najmniejszą i największą wartość funkcji
f(x)=sin2x+cos2x.
29 mar 18:03
ICSP: Jeżeli masz funkcje
f(x) = Asinx + Bcosx
to warto zapamiętać, że zbiór wartości jest równy:
f(R) = [−√A2 + B2 ; √A2 + B2]
29 mar 18:10
ABC: a co tu jest do tłumaczenia ?
skorzystaj ze wzoru sinα+sinβ zamieniwszy przedtem cosinus na sinus i tyle
chociaż jakby się uparł to można to z iloczynu skalarnego albo z domnażania zrobić
29 mar 18:10
Saizou :
| | √2 | | √2 | |
f(x) = sin(2x) +cos(2x) = √2*(sin(2x)* |
| + cos(2x)* |
| ) = |
| | 2 | | 2 | |
=
√2(sin(2x)cos(45)+cos(2x)sin(45)) =
√2*sin(2x+45)
ZW = [−
√2,
√2]
29 mar 18:32
Filip: panie Saizou... w zadaniu jak byk jest napisane by wyznaczyc najmniejszą i największa wartosc
funkcji [...] a nie zbior wartosci
29 mar 18:36
Saizou :
Panie Filipie z tw. Weierstrassa o osiąganiu kresów przez funkcje ciągłą mamy to czego
szukamy.
29 mar 18:40
Jerzy: @Filip , jaki jest kres górny i dolny zbioru [a,b] ?
29 mar 18:44
Filip: racja
29 mar 19:11