matematykaszkolna.pl
Informatory do egzaminów maturalnych z matematyki od 2023 roku Damian#UDM: Informatory do egzaminów maturalnych z matematyki od 2023 roku Na stronie CKE pojawiły się informatory odnośnie egzaminów maturalnych przeprowadzanych od 2023 roku. Tutaj oczywiście chciałem nawiązać do egzaminów maturalnych z matematyki. https://cke.gov.pl/images/_EGZAMIN_MATURALNY_OD_2023/Informatory/Informator_EM2023_matematyka_PP.pdf?fbclid=IwAR09P5FXphj3yArT6VgpVoqpfkNHjoC7UL9baQ7uqBZhoCI2v122_W3fHys − informator do egzaminu maturalnego na poziomie podstawowym https://cke.gov.pl/images/_EGZAMIN_MATURALNY_OD_2023/Informatory/Informator_EM2023_matematyka_PR.pdf?fbclid=IwAR2-T0Dn455ZXjQFzlQJuRWUcZDCZnRVCAutBb_o79WHMXTvMzeMb7M7uhg − informator do egzaminu maturalnego na poziomie rozszerzonym https://cke.gov.pl/images/_EGZAMIN_MATURALNY_OD_2023/Informatory/wybrane_wzory_matematyczne_EM2023.pdf?fbclid=IwAR0VdW7H86OfNKAFAqmLdEA-3U51IsqDItOleLAWgJ6BV_Q_2bW5ObL5nL4 − wzory matematyczne od 2023 roku Matura podstawowa: −> 20−25 zadań zamkniętych −> 9−15 zadań otwartych Na egzaminie maturalnym na poziomie podstawowym będą: − zadania zamknięte wielokrotnego wyboru − zadania z luką − zadania typu prawda/fałsz − zadania na dobieranie − zadania z wiązkami − zadania otwarte krótkiej oraz rozszerzonej odpowiedzi (minimum za 1 punkt, maksimum za 4 punkty) Z tego co przeanalizowałem, to zauważyłem, że na poziomie podstawowym pojawi się: − przede wszystkim masa zadań z kontekstem realistycznym − twierdzenie cosinusów − twierdzenie sinusów − twierdzenie o dwusiecznej kąta − równania wielomianowe dające łatwo sprowadzić się do równań kwadratowych za pomocą zmiennej pomocniczej − obliczanie wartości funkcji trygonometrycznych dla kątów z przedziału (90 stopni, 180 stopni) chodzi mi tutaj o zadanie typu: (0 − 1) kąt α jest z przedziału (90 stopni, 180 stopni) oraz sin(α)=35. Wyznacz wartości dla cosinusa oraz tangensa tego kąta. − odległość punktu od prostej − ciągi określone za pomocą wzoru rekurencyjnego − badanie monotoniczności ciągu − wzory skróconego mnożenia typu (a+b)3, a3 + b3, an − bn itp. − dzielenie wielomianu przez dwumian x−a − rozwiązuje równania wielomianowe postaci 𝑊(𝑥) = 0 dla wielomianów doprowadzonych do postaci iloczynowej […]. −oblicza wartość oczekiwaną, np. przy ustalaniu wysokości wygranej w prostych grach losowych i loteriach. − wzór na wartość oczekiwaną Na maturze rozszerzonej: − tylko zadania otwarte (maksymalnie za 6 punktów) − zadania z wiązkami Nowe rzeczy, które zauważyłem: − masa zadań z kontekstem realistycznym − pochodna złożenia funkcji, np. f(x) = (2x2+2)6 − pochodne funkcji trygonometrycznych, funkcja Eulera e − Twierdzenie Bayesa − Schemat Bernoullego − średnia kwadratowa − stosuje własność Darboux do uzasadniania istnienia miejsca zerowego funkcji i znajdowania przybliżonej wartości miejsca zerowego. W nowych kartach wzorów pojawił się ponadto: − Wzór dwumianowy Newtona dla (a−b)n
 1 
− oraz ważny wzór z logarytmów: logab=

logba 
− moim zdaniem nowe wzory są o wiele bardziej czytelne oraz przejrzyste i zrozumiałe emotka Moim zdaniem na plus dla ambitnych uczniów. Nowe wyzwania oraz możliwość zdobycia nowych umiejętności oraz doświadczeń. Dla uczniów, którzy marzą tylko i wyłącznie o zdaniu matury to z pewnością strzał w kolano. Będzie to dla nich bardzo duże wyzwanie, żeby zdać egzamin od 2023 roku. Co państwo myślicie o tych zmianach? Zapraszam do dyskusji! emotka Przy okazji chciałbym spytać, czy ktoś z państwa posiada materiału, z których mógłbym zacząć uczyć się na temat: − Twierdzenia Bayesa − Schematu Bernoullego − Obliczanie wartości oczekiwanej oraz wzoru na wartość oczekiwaną − Własność Darboux do uzasadniania istnienia miejsca zerowego funkcji i znajdowania przybliżonej wartości miejsca zerowego. − zadań dotyczących średnia kwadratowa − zadań z wykorzystaniem nierówności pomiędzy średnimi − zadań z kontekstem realistycznym Jeśli chodzi o te materiały to bardzo proszę państwa o pomoc! Chciałbym jak najszybciej zacząć naukę nowych zagadnień. Chciałbym je zrozumieć oraz umieć poprawnie rozwiązywać zadania z tym kontekstem emotka Zapraszam do dyskusji i z góry dziękuję za każdy udostępniony materiał! emotka Pozdrawiam i miłego weekendu wszystkim życzę emotka
27 mar 18:00
getin: Będzie grubo. Podstawa '23 szykuje się sporo trudniejsza niż obecnie. Duża nieprzewidywalność zadań. Zadanie z koszykarzem na podstawie jest niebezpieczne. Możesz je robić na zbyt grubym przybliżeniu i wynik końcowy ci ucieknie. Rozszerzenia jeszcze nie patrzyłem. Póki co mają literówkę w tablicach maturalnych, na str. 20 (okrąg opisany na czworokącie, jest wzór β+γ=180o, powinno być β+δ=180o)
27 mar 22:32
Mila: Poziom podstawowy trudniejszy niż dotychczas.
27 mar 23:17
getin: Rozszerzenie przejrzałem dość pobieżnie, kombinatoryka i prawdopodobieństwo to kosmos, nietypowe, mocno nieprzewidywalne za to trygonometria dość łatwo idzie Zadanie 10 z tym układem dróg to mega kosmos, tego to bym nie był w stanie nawet jakoś istotnie zacząć Zadania na analizie matematycznej które miałem na moich studiach (dziennych!) to jak 2+2 przy tym zad. 10 Ciągi − poziom bez zmian, a nawet nieco łatwiej (zadanie 13 zrobiłem w niecałe 2 minuty) Ogólnie mam wrażenie że na rozszerzeniu będzie dominacja zadań na funkcje i na liczenie pochodnych
27 mar 23:35