Informatory do egzaminów maturalnych z matematyki od 2023 roku
Damian#UDM: Informatory do egzaminów maturalnych z matematyki od 2023 roku
Na stronie CKE pojawiły się informatory odnośnie egzaminów maturalnych przeprowadzanych od 2023
roku.
Tutaj oczywiście chciałem nawiązać do egzaminów maturalnych z matematyki.
https://cke.gov.pl/images/_EGZAMIN_MATURALNY_OD_2023/Informatory/Informator_EM2023_matematyka_PP.pdf?fbclid=IwAR09P5FXphj3yArT6VgpVoqpfkNHjoC7UL9baQ7uqBZhoCI2v122_W3fHys − informator do egzaminu maturalnego na poziomie podstawowym
https://cke.gov.pl/images/_EGZAMIN_MATURALNY_OD_2023/Informatory/Informator_EM2023_matematyka_PR.pdf?fbclid=IwAR2-T0Dn455ZXjQFzlQJuRWUcZDCZnRVCAutBb_o79WHMXTvMzeMb7M7uhg − informator do egzaminu maturalnego na poziomie rozszerzonym
https://cke.gov.pl/images/_EGZAMIN_MATURALNY_OD_2023/Informatory/wybrane_wzory_matematyczne_EM2023.pdf?fbclid=IwAR0VdW7H86OfNKAFAqmLdEA-3U51IsqDItOleLAWgJ6BV_Q_2bW5ObL5nL4 − wzory matematyczne od 2023 roku
Matura podstawowa:
−> 20−25 zadań zamkniętych
−> 9−15 zadań otwartych
Na egzaminie maturalnym na poziomie podstawowym będą:
− zadania zamknięte wielokrotnego wyboru
− zadania z luką
− zadania typu prawda/fałsz
− zadania na dobieranie
− zadania z wiązkami
− zadania otwarte krótkiej oraz rozszerzonej odpowiedzi (minimum za 1 punkt, maksimum za 4
punkty)
Z tego co przeanalizowałem, to zauważyłem, że na poziomie podstawowym pojawi się:
− przede wszystkim masa zadań z kontekstem realistycznym
− twierdzenie cosinusów
− twierdzenie sinusów
− twierdzenie o dwusiecznej kąta
− równania wielomianowe dające łatwo sprowadzić się do równań kwadratowych za pomocą zmiennej
pomocniczej
− obliczanie wartości funkcji trygonometrycznych dla kątów z przedziału (90 stopni, 180 stopni)
chodzi mi tutaj o zadanie typu: (0 − 1) kąt α jest z przedziału (90 stopni, 180 stopni) oraz
sin(α)=
35. Wyznacz wartości dla cosinusa oraz tangensa tego kąta.
− odległość punktu od prostej
− ciągi określone za pomocą wzoru rekurencyjnego
− badanie monotoniczności ciągu
− wzory skróconego mnożenia typu (a+b)
3, a
3 + b
3, a
n − b
n itp.
− dzielenie wielomianu przez dwumian x−a
− rozwiązuje równania wielomianowe postaci 𝑊(𝑥) = 0 dla wielomianów
doprowadzonych do postaci iloczynowej […].
−oblicza wartość oczekiwaną, np. przy ustalaniu wysokości wygranej w prostych grach
losowych i loteriach.
− wzór na wartość oczekiwaną
Na maturze rozszerzonej:
− tylko zadania otwarte (maksymalnie za 6 punktów)
− zadania z wiązkami
Nowe rzeczy, które zauważyłem:
− masa zadań z kontekstem realistycznym
− pochodna złożenia funkcji, np. f(x) = (2x
2+2)
6
− pochodne funkcji trygonometrycznych, funkcja Eulera e
− Twierdzenie Bayesa
− Schemat Bernoullego
− średnia kwadratowa
− stosuje własność Darboux do uzasadniania istnienia miejsca zerowego funkcji
i znajdowania przybliżonej wartości miejsca zerowego.
W nowych kartach wzorów pojawił się ponadto:
− Wzór dwumianowy Newtona dla (a−b)
n
| | 1 | |
− oraz ważny wzór z logarytmów: logab= |
| |
| | logba | |
− moim zdaniem nowe wzory są o wiele bardziej czytelne oraz przejrzyste i zrozumiałe

Moim zdaniem na plus dla ambitnych uczniów. Nowe wyzwania oraz możliwość zdobycia nowych
umiejętności oraz doświadczeń.
Dla uczniów, którzy marzą tylko i wyłącznie o zdaniu matury to z pewnością strzał w kolano.
Będzie to dla nich bardzo duże wyzwanie, żeby zdać egzamin od 2023 roku.
Co państwo myślicie o tych zmianach? Zapraszam do dyskusji!

Przy okazji chciałbym spytać, czy ktoś z państwa posiada materiału, z których mógłbym zacząć
uczyć się na temat:
− Twierdzenia Bayesa
− Schematu Bernoullego
− Obliczanie wartości oczekiwanej oraz wzoru na wartość oczekiwaną
− Własność Darboux do uzasadniania istnienia miejsca zerowego funkcji
i znajdowania przybliżonej wartości miejsca zerowego.
− zadań dotyczących średnia kwadratowa
− zadań z wykorzystaniem nierówności pomiędzy średnimi
− zadań z kontekstem realistycznym
Jeśli chodzi o te materiały to bardzo proszę państwa o pomoc! Chciałbym jak najszybciej zacząć
naukę nowych zagadnień. Chciałbym je zrozumieć oraz umieć poprawnie rozwiązywać zadania z tym
kontekstem

Zapraszam do dyskusji i z góry dziękuję za każdy udostępniony materiał!

Pozdrawiam i miłego weekendu wszystkim życzę