zadanie tekstowe
ela17935: zad.1 prostokątny trawnik ma powierzchnię 216m2 . oblicz wymiary tego trawnika , jeśli różnią
się one o 15m .
zad.2. dany jest trójkąt prostokątny o kącie ostrym 30stopni . oblicz obwód tego trójkąta ,
gdy przeciwprostokątna ma długość 12 dm .
zad.3 oblicz pole równoległoboku, w którym kąt rozwarty ma miarę 150 stopni , a boki mają
długości 4 cm i 9 cm .
zad. 4. oblicz pole rombu o kącie ostrym 30 stopni i dłuższej przekątnej równej 30 cm.
15 kwi 21:12
mala: zad.1
a*(a+15)=216
a2+15a−216=0
x1=−24 odrzucamy
x2=9
czyli
a=9
b=9+15=24
P=ab=9*24=216
15 kwi 21:30
kk:
30 mar 08:43