zadania są z Platformy matematycznej, pomimo wielu prób ciągle ma poniżej 30% :(
L_idk_a: 1. Przez punkty A = (3,2) i B = (4,3) przechodzi prosta y=ax=b; podaj a i b
2. Prosta o równaniu ax+y+c=0 przechodzi przez punkty A = (1,−3) i B = (4,3); podaj c
3. Prosta o równaniu y=ax+b przechodzi przez punkt P = (xo,yo) i jest nachylona do osi Ox pod
kątem o mierze 60 stopni;
xo = 2 − 2√3 = − 1,4641016151377546; yo = 4; podaj a i b
4. Prosta o równaniu y = ax + b przechodzi przez punkt P=(5,−2); podaj a i b
5. Prosta k: 4x −3y + c = 0 względem punktu A = (2,0) jest tak położona, że d(A,k) = √7;
wyznacz c:
podaj najmniejsze możliwe c
podaj największe możliwe c
6. Trójkąt ABC ma wierzchołki A = (0,2), B = (0,1) i C = (4,−1);
wyznacz długość najkrótszej wysokości tego trójkąta
wyznacz długość najdłuższej wysokości tego trójkąta
7. Prosta y = ax + b jest symetralną odcinka AB, przy czym A = (2,−15) i B = (xb,yb);
xb = 5/2 = 2,500000000000000
yb = − 1/2 = −0,500000000000000
podaj xb
podaj yb
8. Punkt C = (xc,yc) jest punktem przecięcia prostej x + y + c = 0 z odcinkiem o końcach A =
(−4,−1) i B = (2,3)
c = −1
podaj |AC|/|CB|
9. Oblicz pole powierzchni figury ograniczonej przez wykres funkcji f(x) = ax + b oraz osie
układu współrzędnych
a= 1/4 = 0,250000000000000
b = −1
10.1 Punkty A = (−5,−2), B = (1,−4) i C = (−3,0) są wierzchołkami trójkąta. Uzasadnij, że
trójkąt ABC jest prostokatny.
Wyznacz pole koła opisanego na tym trójkącie
10.2 Prosta ax + y = c = 0 zawiera środkową CD tego trójkąta; podaj c
28 mar 22:09
getin:
1.
y = x−1 zatem a=1, b=−1
2.
−2x+y+5 = 0, zatem c=5
3.
y =
√3x + 10 − 2
√3, zatem a =
√3 = 1,732050807568877, b = 10−2
√3 = 6,535898384862245
4.
nie da się wyliczyć a i b, niestety za mało danych
5.
c
min = −5
√7−8 = −21,2287
c
max = 5
√7−8 = 5,22875
6.
h
min = 0,8
h
max = 4
7.
chyba miało być: podaj a i b to wtedy
| | 890 | |
b = − |
| = −7,672413 |
| | 116 | |
8.
9.
P = 2
10.1
Wykorzystując wzór na długość odcinka:
|AB| =
√(1+5)2+(−4+2)2 =
√36+4 =
√40
|BC| =
√(0+4)2+(−3−1)2 =
√16+16 =
√32
|AC| =
√(−3+5)2+(0+2)2 =
√4+4 =
√8
Ponieważ spełniony jest warunek |AC|
2 + |BC|
2 = |AB|
2, to trójkąt jest prostokątny
Promień koła jest połową przeciwprostokątnej
| | 1 | | 1 | | 1 | |
r = |
| |AB| = |
| *√40 = |
| *2√10 = √10 |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
P
k = π*r
2 = 10π
10.2
jeśli równanie środkowej to ax+y+c=0, to wtedy c = 9
jeśli równanie środkowej to ax+y−c=0, to wtedy c = −9
To że masz ciągle mniej niż 30% może wynikać z tego że wiele odpowiedzi jest liczbą zawierającą
pierwiastki
wiadomo że
√3 ≈ 1,732050807568877...
np. w zad. 3 jest a=
√3, b=10−2
√3
ktoś kto tworzył te zadania to sobie przyjął, że prawidłowa odpowiedź
a = 1,7320508
jeśli ktoś wpisze np. a = 1,73 to się wyświetli że źle
29 mar 07:49