Planimetria, trójkąt
myszojeleń: W trójkącie równoramiennym ABC podstawa ma długość x, a kąt przy wierzchołku C ma miarę 120°.
Na bokach AB, BC i CA wybrano punkty odpowiednio K, L, M tak, że |AK| = 3|KB|, |BL| = 2|LC|,
|CM| = 4|MA|. Oblicz długości boków trójkąta KLM i jego pole.
28 mar 15:03
Saizou :

Masz podpowiedź w postaci rysunku
28 mar 15:22
Mila:
Twierdzenie Routha
| | 2*4*3+1 | |
PΔKLM= |
| *PΔABC |
| | (2+1)*(4+1)*(3+1) | |
28 mar 21:02
mam pytanie: na podstawie rysunku Saizou:
KB=x/4 LB=2x√3/9 (wyliczamy z trojkata CBD ekierki) ∡KBL=30 z tw. cosinusów KL=.....
AK=3x/4 AM=x√3/12 ∡MAK=30o z tw. cosinusow dla ΔAKM MK=....
CL=x√3/9 CM=x√3/4 ∡MCL=120 z tw. cosinusów dla ΔMCL ML=....
28 mar 21:47
Mila:
3a=5b
| | 3 | | 3 | | x√3 | | x√3 | |
b= |
| a= |
| * |
| = |
| , popraw CM i AM. |
| | 5 | | 5 | | 9 | | 15 | |
Coś jeszcze?
28 mar 22:39