matematykaszkolna.pl
proste z geometrii analitycznej no name46: zad.1 ujemną półoś OY przecina prosta o równaniu a. y= −0.2x + 0.001 b. y= −0.2x − 0.001 c. x + y − 1 = 0 d. x − y + 1 = 0. odp. B ale dlaczego? zad.2 z dodatnią półosią OX kąt rozwarty tworzy prosta o równaniu a) 3x+4y − 1 = 0 b) 3x−4y−1=0 c) 3x−4y +1 = 0 d) −3x + 4y +1 = 0 odp. A ale dlaczego? zad. 3 prostą przechodząca przez punkty P ( −2, 0) Q ( 1, 3) opisuje równanie? a. x − y + 2 =0 b. y=x−2 c.−x+y+2=0 d.y=−x+2 odp.A ale dlaczego? PROSZĘ O WYTŁUMACZENIEemotka kombinuje, kombinuje i nic niby proste, ale nie wiem
31 mar 20:41
asdf: 1) wyraz wolny w funkcji liniowej to wyraz "b" (y = ax + b), oznacza on przecięcie się z osią OY
 3 
2)współczynnik kierunkowy określa monotoniczność funkcji (a), czyli −

x, wyraz b(jak
 4 
wyżej) przecina się NAD osią OX(czyli dodatni). Jest kąt rozwarty bo funkcja jest malejąca, a przecina się z osią OX w punkcie f(0) > OY. Narysuj sobie to bo coś słabo chyba wytłumaczyłem 3x + 4y − 1 = 0 4y = −3x + 1
 3 1 
y = −

x +

4 4 
3) zaraz ogarne to napisze
31 mar 20:49
maddhew: Zacznijmy od tego, że równanie prostej to y=ax+b Współczynnik b mówi ci o tym, w którym miejscu ta prosta przecina oś OY, po podstawieniu zera za x, zostaje przecież samo b. W zadaniu pierwszym jest odpowiedź b, ponieważ tylko ta prosta ma ujemne b. W drugim zadaniu musisz zwrócić uwagę na współczynnik a. Współczynnik a=tgα, gdzie α jest kątem pomiędzy osią OX a prostą. Znajdź sobie równanie prostej, do której należą te punkty i porównaj z tymi, co masz w odpowiedziach. Po prostu tworzysz układ równań, do prostej y=ax+b podstawiasz współrzędne punkty P w jednym równaniu, a Q w drugim.
31 mar 20:51
asdf: klamra: 0 = −2a + b 3= a + b −3 = −3a a = 1 3 = 1 + b b = 2 x = 1 y = ax + b y = x + 2 przenoszę na 2 stronę i mam: −x + y − 2 = 0 || mnożę (−1) bo nie ma odp do tego więc sprawdzam z minusem z przodu emotka x − y + 2 = 0 no i masz odp emotka
31 mar 20:53
asdf: maddhew dokładniej wytłumaczył Tobie 2 zadanie emotka
31 mar 20:53
sosikogod: Mordzia co to jest za podrecznik dalbys pełna nazwe plz
25 mar 10:36