proste z geometrii analitycznej
no name46: zad.1
ujemną półoś OY przecina prosta o równaniu
a. y= −0.2x + 0.001
b. y= −0.2x − 0.001
c. x + y − 1 = 0
d. x − y + 1 = 0.
odp. B
ale dlaczego?
zad.2
z dodatnią półosią OX kąt rozwarty tworzy prosta o równaniu
a) 3x+4y − 1 = 0
b) 3x−4y−1=0
c) 3x−4y +1 = 0
d) −3x + 4y +1 = 0
odp. A
ale dlaczego?
zad. 3
prostą przechodząca przez punkty P ( −2, 0) Q ( 1, 3) opisuje równanie?
a. x − y + 2 =0
b. y=x−2
c.−x+y+2=0
d.y=−x+2
odp.A
ale dlaczego?
PROSZĘ O WYTŁUMACZENIE

kombinuje, kombinuje i nic
niby proste, ale nie wiem
31 mar 20:41
asdf: 1) wyraz wolny w funkcji liniowej to wyraz "b" (y = ax + b), oznacza on przecięcie się z osią
OY
| | 3 | |
2)współczynnik kierunkowy określa monotoniczność funkcji (a), czyli − |
| x, wyraz b(jak |
| | 4 | |
wyżej) przecina się NAD osią OX(czyli dodatni). Jest kąt rozwarty bo funkcja jest malejąca, a
przecina się z osią OX w punkcie f(0) > OY. Narysuj sobie to bo coś słabo chyba wytłumaczyłem
3x + 4y − 1 = 0
4y = −3x + 1
3) zaraz ogarne to napisze
31 mar 20:49
maddhew:
Zacznijmy od tego, że równanie prostej to y=ax+b Współczynnik b mówi ci o tym, w którym miejscu
ta prosta przecina oś OY, po podstawieniu zera za x, zostaje przecież samo b. W zadaniu
pierwszym jest odpowiedź b, ponieważ tylko ta prosta ma ujemne b.
W drugim zadaniu musisz zwrócić uwagę na współczynnik a. Współczynnik a=tgα, gdzie α jest kątem
pomiędzy osią OX a prostą.
Znajdź sobie równanie prostej, do której należą te punkty i porównaj z tymi, co masz w
odpowiedziach. Po prostu tworzysz układ równań, do prostej y=ax+b podstawiasz współrzędne
punkty P w jednym równaniu, a Q w drugim.
31 mar 20:51
asdf: klamra:
0 = −2a + b
3= a + b
−3 = −3a
a =
1
3 =
1 + b
b =
2
x = 1
y =
ax +
b
y = x + 2
przenoszę na 2 stronę i mam:
−x + y − 2 = 0 || mnożę (−1) bo nie ma odp do tego więc sprawdzam z minusem z przodu

x − y + 2 = 0 no i masz odp
31 mar 20:53
asdf: maddhew dokładniej wytłumaczył Tobie 2 zadanie
31 mar 20:53
sosikogod: Mordzia co to jest za podrecznik dalbys pełna nazwe plz
25 mar 10:36