Trójkąt, okrąg wpisany
Łukasz1234: W trójkącie ABC boki AC i BC są równe. Wyznacz sinus kąta ACB,
jeśli wysokość CD tego trójkąta jest cztery razy dłuższa od promienia okręgu wpisanego w ten
trójkąt.
Pilne

!
16 mar 21:59
Mila:

|CD|=4r
|OC|=3r
1)
W ΔOEC:
| | 1 | | 8 | | √8 | |
cos2δ=1− |
| = |
| ⇔cosδ= |
| |
| | 9 | | 9 | | 3 | |
| | 1 | | 2√2 | | 4√2 | |
2*sinδ*cosδ=2* |
| * |
| = |
| =sin(2δ) |
| | 3 | | 3 | | 9 | |
16 mar 22:21
norbert gierczak: to jest źle jak coś
29 mar 19:10
Mila:
Ostatni zapis jest błędny.
sin∡ACB powinien być, po 20 sprawdzę obliczenia .
29 mar 19:14