pochodna
kubek: Sprawdź,korzystając z definicji pochodnej funkcji w punkcie,czy istnieje pochodna funckji f w
punkcie
x0=1
a) f(x)=lx−1lx
28 mar 19:21
kubek: udało mi się zrobić lh−1lh+1 podzielone przez lh−1lh gdy h zmierza do 0 od ujemnej
28 mar 19:24
ICSP: lewostronna:
| | f(1+h) −f(1) | | | |
limh→0− |
| = limh→0− |
| = |
| | h | | h | |
| | |h| | | −h | |
= limh →0− |
| = limh →0− |
| = |
| | h(h+1) | | h(h+1) | |
| | −1 | | −1 | |
= limh →0− |
| = |
| |
| | h+1 | | 0+1 | |
prawostronna analogicznie.
28 mar 19:30
kubek: i z tego mi wyszło 1−h+1 i nie wiem jak wygląda wtedy granica + od strony dodatniej wyszło
mi to samo
a w odpowiedziach jest napisane,że nie ma pochodnej w tym punkcie
28 mar 19:31
ICSP: Po pierwsze:
poprawnie będzie:
Jak wyżej napisałem
| | −1 | | −1 | |
limh→0− |
| = |
| = −1 |
| | h+1 | | 0+1 | |
Prawostronna wyjdzie:
pochodne są różne, więc funkcja nie jest różniczkowalna dla x = 1
28 mar 19:36