planimetria
sillygoose: W równoległoboku ABCD krótsza przekątna BD ma długość d i jest prostopadła do boków
AD i BC. Wyznacz długość boków AD i BC. Wyznacz długość przekątnej AC, jeśli kąt ostry
równoległoboku ma miarę 30 stopni.
28 mar 17:09
getin:
boki |AD| = d*√3 oraz |AB| = 2d (trójkąt ABD to trójkąt o kątach 90o, 60o, 30o)
tw. cosinusów dla trójkąta ABC (oznaczamy szukaną przekątną |AC| = x)
x2 = (2d)2 + (2d)2 − 2*2d*2d*cos(150o)
...
x = √8+4√3*d
28 mar 17:48
sillygoose: odp to d√13
28 mar 18:06
getin:
faktycznie pomyliłem się
x
2 = (2d)
2 + (d*
√3)
2 − 2*2d*d*
√3*cos(150
o)
| | √3 | |
x2 = 4d2 + 3d2 −4√3*d2*(− |
| ) |
| | 2 | |
x
2 = 7d
2 + 6d
2
x = d*
√13
28 mar 18:10
silly goose: dziękuje
28 mar 19:19