Rachunek różniczkowy
kubek: Sprawdź,korzystając z definicji pochodnej funkcji w punkcie,czy istnieje pochodna funckji f w
punkcie
x0=1
a) f(x)=Ix−1I
28 mar 18:35
kubek: Chciałbym wiedzieć schemat rozwiązywania tego typu zadania
28 mar 18:35
ICSP: Schemat jest taki, że bierzesz definicję i podstawiasz.
Liczysz pochodną lewostronną (wyjdzie −1)
Liczysz pochodna prawostronną (wyjdzie 1)
Ponieważ pochodne są różne to funkcja f nie ma pochodnej w punkcie x = 1
28 mar 18:45
28 mar 18:50
kubek: oraz dlaczego w pierwszej linijce x dąży do 1 od strony ujemnej a potem zamieniamy ją na 0 od
strony ujemnej
28 mar 18:52
kubek: czy to działa na zasadzie ze jezeli idzie od strony ujemnej to wynik z wartości bezwzględnej
jest ujemny wiec dajmy minus przed nawias?
28 mar 18:54
ICSP: | | f(x0 + h) − f(x0) | |
f'(x0) = limh→0 |
| |
| | h | |
Twoja funkcja
f(x) = |x−1|
i badasz różniczkowalność w punkcie
x
0 = 1
Pochodna lewostronna:
| | f(x0 + h) − f(x0) | | |1 + h − 1| − |1−1| | |
f'−(x0) = limh→0− |
| = limh→0− |
| = |
| | h | | h | |
| | |h| | | −h | |
= limh→0− |
| = limh→0− |
| = limh→0− (−1) = −1 |
| | h | | h | |
Analogicznie liczysz pochodną prawostronną.
Wychodzą różne, więc funkcja nie jest różniczkowalna w punkcie x
0.
28 mar 18:56
kubek: okej, już rozumiem

bardzo dziękuje za pomoc
28 mar 19:02
kubek: mam jeszcze jedno pytanie, co jesli mam gdy h zmierza do 0 od strony dodatniej i jest
(x−1)Ix−1I+1
to wtedy wartosc bezwzgledna jest dodatnia czy ujemna?
28 mar 19:08
ICSP: Niewiadomo.
To, że h są dodatnie nie daje żadnej informacji o x (o ile nie ma jakiegoś związku między nimi)
28 mar 19:20
kubek: no to (h−1)Ih−1I+1 jeżeli tak
28 mar 19:23
ICSP: jeżeli h → 0+ to h > 0 i dość małe (zdecydowanie mniejsze od 1.
Zatem
|h − 1| = 1 − h
28 mar 19:27