Rozwiąż równanie
kamczatka: Rozwiąż równanie:
x
√3+
√3=x+3
x
√3−x=3−
√3
x(
√3−1)=3−
√3/:
√3−1
| | √3*(√3−1) | |
Skąd się bierze potem po dzieleniu |
| ? |
| | √3−1 | |
najbardziej ciekawi mnie skąd się wziął ten
√3
21 kwi 21:53
E30Tomas: Odpowiadam
21 kwi 21:57
krystek: przed nawias wyłączony
Może łatwiej bedzie dla Ciebie usunięcie niewymierności
| | (3−√3)(√3+1) | |
x= |
| =(3√3+3−3−√3)/2=√3 |
| | 3−1 | |
21 kwi 21:59
Technik:
x
√3+
√3=x+3
x na jedną liczb na drugą
x
√3−x=3−
√3
wyciągam x przed nawias
x(
√3−1)=3−
√3 dzielę przez to co przy x
| | 3−√3 | |
x= |
| i teraz pozbywam się niewymierności z mianownika |
| | √3−1 | |
| 3−√3 | | √3+1 | |
| * |
| = √3 ot cała filozofia tego zadania  |
| √3−1 | | √3+1 | |
21 kwi 21:59
Technik: a zadanie to pochodzi z zbioru Andrzeja Kiełbasy zadanie numer 1.8 przykład d) który masz
szczegółowo rozwiązany z tyłu tej książki
21 kwi 22:01
kamczatka: −√3*√3 to najpierw się mnozy i wychodzi √9 i wtedy dopiero dodaje się minus jak się
wyciągnie z pierwiastka x=−3 ? Tak w tym usuwaniu mianownika z niewymierności jest.
21 kwi 22:04
E30Tomas: Szczerze to nie rozumiem tej 3 od końca linijki.
z niej wynika, że x =
√3, ponieważ nagle zamiast iksa pojawia się
√3
Pod koniec, jeżeli zadanko rozwiązujesz do szkoły, bądź do na teście, musisz uwolnić się od
niewymierności, czyli z ułamka znika pierwiastek.
x =
3−√3−1+√3 / *
√3+1 − (wzór skróconego mnożenia, (a+b)(a−b) = a
2 − b
2)
x =
(3−√3)*(√3+1)3+1
x =
tutaj już chyba dasz sobie radę
4
21 kwi 22:04
kamczatka: Wiem ale właśnie nie rozumiałem końcówki rozwiązania
21 kwi 22:04
kamczatka: powinno być 2 w mianowniku a z tą górną częścią nie moge sobie poradzić (3−√3)*(√3=1) jest
do tego jakiś wzór ?
(3√3+3−3−√3)/2=√3 tak powinno wyjść ale czemu √−3 * √3 daje −3 ? a nie √−9 ?
21 kwi 22:39
krystek: Nie masz nigdzie √−3 jest −√3
−√3*√3=−3
21 kwi 22:41
kamczatka: a no tak sorki cyzli jest −√9 = −3 ?
21 kwi 22:46
Technik: tak
21 kwi 22:47
MGA: cześć, czy mógłby ktoś mi wskazać błąd w moim zapisie, w sensie dlaczego tak nie można robić?
x √3+√3=x+3
przenoszę na jedną stronę
x√3+ √3−x−3=0 / 2 (obustronnie potęguję)
3x2+3+x2+9=0
4x2+12=0 //:4
x2+3=0
x2=−3
x=Ø
26 mar 01:09
MGA: wycofuje pytanie
26 mar 01:17
Mila:
x√3−x=3−√3
x(√3−1)=(3−√3 ) /*(√3+1)
2x=(3−√3)*(√3+1)
2x=3√3+3−3−√3
2x=2√3
x=√3
spr.
L=√3*√3−√3=3−√3=P
26 mar 20:12