obwody
Filip: Witam, jak tutaj w takim obwodzie policzyć R
in?
https://imgur.com/a/jh0kJlE
Probowalem kombinowac z trojkatami na gwizde itd, jednak nadal blokuje mnie ten rezystor z 6Ω −
nie wiem jak z nim sobie poradzic
24 mar 21:04
jc: 470/149, chyba coś pomyliłem...
24 mar 21:48
Filip: no ja coś takiego wpisałem w wolframa:
(6+5*(46/8)/(5+(46/8)))((((46)/8*9/8)/((46)/8+9/8)))/((5*(46)/8)/(5+(46/8))+
((46)/8*9/8)/((46)/8+9/8)+6+6/8)+(5*9/8)/(5+9/8)
i wyszło mi w przybliżeniu 1.7
24 mar 22:12
Filip: Bardziej chodzi o to, aby sposob byl poprawny, moge tutaj moje przeksztalcenia zamiescic,
jednak nie naleza one do najladniejszych
24 mar 22:18
jc: Teraz mam 948/696 = 1.36
Zawsze można napisać układ równań mówiący, że suma prądów węźle = 0.
Niewidomymi są potencjały węzłów, przy czym jeden możemy przyjąć 0.
My mamy układ 3 równań z 3 niewidomymi, a szukamy tylko jednej niewiadomej.
Przyjmijmy kolejno: x, y, u 0
(x−y)/5 + x/3 + (x−u)/2 = 0
(y−x)/5 + y/5 + (y−u)/6 = 0
u/3 + x/3 + y/5 = I, może z minusem?
R = u/I
24 mar 22:40
luui: Mi wyszło 2946/1846 = 1.59
24 mar 23:19
luui: Sprawdziłem w programie, wynik poprawny.
24 mar 23:28
an:

Pół sukcesy to odpowiedni rysunek, można zamienić gwiazdę 2,3,5 na trójkąt, otrzymujemy
trójkąt
po dwa równoległe opory w każdej gałęzi i oporność zastępcza
| | 1423179 | |
Rin= |
| ≈1,598 |
| | 890775 | |
25 mar 08:01
Filip: luui, a jaki to program? Jakis online? Podasz linka do niego?
an − w ogole nie zauwazylem ze bedzie to gwiazda, liczylem to trojkatami, takze za okolo 2h
podesle swoj sposob przeksztalcen
25 mar 08:51
Filip:
tak, wynik 1.59 jest poprawny − odpowiedzo tak mowia
25 mar 08:56
jc:
u/3 + (u−v)/2 + (u−w)/6 = J
v/3 + (v−u)/2 + (v−w)/5 = 0
w/5 + (w−u)/6 + (w−v)5 = 0
u/J = 2949/1846 = 1.595
25 mar 09:57
25 mar 12:40
kerajs: Ja przetransformowałem gwiazdę (o środku w lewym górnym węźle) w trójkąt. Końcowy wynik to:
Rwe=45663/28613=1473/923≈1,595883
czyli taki sam jak podany przez luui.
25 mar 16:25
Filip: A moje przeksztalcania sa poprawne?
25 mar 16:59
kerajs: Dokonałeś tam dwóch transfiguracji trójkąt gwiazda. To poprawne przekształcenia upraszczające
układ.
Obliczeń nie sprawdzałem, gdyż to zwykła arytmetyka.
25 mar 17:50
Filip:
dobra, dzieki, o to mi chodzilo, czy przeksztalcenia poprawne, bo czesc matematyczna u nas jest
nisko oceniana
25 mar 20:10