matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
archiwum 1084,
1083
,
1082
,
1081
,
1080
,
1079
,
1078
,
1077
, ...,
całe
Zadania
Odp.
12
wolf:
Wykaż, że funkcja opisana wzorem f(x)=
√
x
−
√
−x
jest jednoczesnie parzysta i nieparzysta
15
Piotr 10:
Rozwiąż równanie: log
x
√
5
+log
x
(5x) −2,25=(log
x
√
5
)
2
2
xyzz:
1. Dla zdarzenia pewnego i niemożliwego prawdziwe jest stwierdzenie: a) ich iloczyn jest zdarzeniem niemożliwym
3
monia :
a1 =10 a4 = 31 oblicz r
4
micz:
Dany jest zbiór X={ a,b,c,d} i rodzina Z= {zb.pusty, X, {b},{ {a,c},{a,d},{a,b,d}} podzbiorów
1
kol:
3
Dana jest zwykła kostka i niesymetryczna moneta P(O)=
. Rzucono raz kostka. Tyle razy ile
4
oczek tyle rzucano monetą. Jakie jest pstwo, że otrzymano dokładnie 3 orły?
1
zdawacz:
(x+2y)
3
+12xy(x+y)−2y(3x+2y)
2
=
14
l:
jak poprawki
21
zdawacz:
(x+2y)
3
+12xy(x+y)−2y(3x+2y)
2
0
koala:
WIELOMIANY Niech f ∊ R[x] oraz f(−1) = 3, f(1) = 9, f(2) = 18 oraz wzór drugiego stopnia f(x) = 2x
2
+ 3x
20
michal:
Jak obliczyć takie coś: ((6000 + x% * 6000)+6000) + (((6000 + x% * 6000)+6000) * x%) = 16000
7
zdawacz:
−3x
2
>48
3
Ania :
Potrzebuję pomocy w rozwiązaniu tego działania, wiem że nie jest ono trudne, ale ciągle wychodzi mi nie taki wynik, jaki mam w odpowiedziach...
1
zdawacz:
rozwiąż nierówność 2/3x
2
+4/3x ≤ 0 ta strzaka pod znakiem wieksze lub równe jest prawie przylepiona tak pod ukosem nieweim czy ma to jakies znaczenie
1
gal anonim:
Helena wpłaciła 2000 zł do banku na dwa lata . Oprocentowanie roczne w tym banku wynosiło 4 z kapitalizacją co kwartał. Po roku bank zamienił oprocentowanie na 6 % z kapitalizacją co pół
6
michał:
Co może być na poprawce jutro z polaka pisemnego? Jaka lektura ?
2
oow:
Rozwiaz nierownosc: Cosx ≤−
√
2
/2 , gdy x ∊ <0,2π> ; lsinx/2l > 1/2 , gdy x ∊ (−2π,2π)
1
proszę omom:
Rozwiaz nierownosc: Cosx ≤−
√
2
/2 , gdy x ∊ <0,2π> ; lsinx/2l > 1/2 oow: Rozwiaz nierownosc: Cosx ≤− √2/2 , gdy x ∊ <0,2π> ; lsinx/2l > 1/2 , gdy x ∊ (−2π,2π) Poprosze z rysunkiem
11
gacuś:
Dana jest funkcja kwadratowa y = −x
2
− x + 3/4 a− oblicz współrzędne wierzchołka paraboli która jest wykresem tej funkcji
4
Lorak:
Witam, robiąc zadanie z wykorzystaniem wzorów skróconego mnożenia natrafiłem na taki problem.
6
mich:
czy to oznacza, że równanie się zgadza?
1
Patryk:
Jak wyglądają egzaminy z fizyki ogólnej na pierwszym roku studiów, same zadania ?
2
Janek:
Całeczka nieoznaczona
5
zdawacz:
Oblicz współrzędne punktów przecięcia wykresów funkcji y=x
2
+2x−3 i y=−x+1
3
kamczatka:
Suma miejsc zerowych funkcji f(x)=−2(x+3)(x−4) jest równa:
3
Damian:
w ciągu geometrycznym bn wyraz ósmy jest równy 8, zaś iloraz tego ciągu ma wartość 1/2. Wobec tego ile wynosi a1?
3
Caitlyn:
Termodynamika : − przemiany gazowe
16
bezendu:
:::rysunek::: Obliczyć długości boków a i b jeśli długość przekątnej wynosi 10 cm
9
mat:
Proszę pomoc w równaniu różniczkowym 2y+y'=0
2
Magda078:
Oblicz współczynniki b i c trójmianu kwadratowego y=x2+bx+c o podanych pierwiastkach a) 3 i 5 e) √2 i 1 + √2 f) 1+
√
7
i 1 −
√
7
62
Klaudia:
JAK MYŚLICIE CZY MATURA SIERPNIOWA BĘDZIE ŁATWIEJSZA OD MAJOWEJ?
6
Adam:
Między liczby 1 i 64 wstaw taką liczbę X, aby ciągi 1,x,64 były ciągiem arytmetycznym
4
elektron:
W tym zadaniu muszę obliczyć pole ograniczone krzywymi. Niestety utknąłem przy rysunku.
3
Madzia:
Polecenie brzmi narysuj wykres f od x = |sinx|*cosx
3
mat:
Proszę o pomoc w równaniu różniczkowym y'−x=2xy
8
kodofix:
Witam serdecznie
Mam problem z liczeniem granicy w tym zadaniu gdyż logarytmy są moim słabym punktem. Proszę o
6
marco:
W turnieju szachowym każdy z zawodników rozegrał z każdym dwie partie. Ilu było zawodników, jeśli rozegrano 42 partie?
4
Izka:
dany jest ostrosłup prawidłowy czworokątny o wszystkich krawędziach jednakowej długości. Oblicz sinus kąta nachylenia ściany bocznej tego ostrosłupa do płaszczyzny podstawy.
3
elektron:
Mam zadanie w którym muszę policzyć długość łuku krzywej. Proszę o pomoc i wskazówki.
1
kamczatka:
Rozwiąż algebraicznie każdy z podanych układów równań. Układ rozwiąż graficznie. Mam taki przykład:
3
kamil369:
Witam! nie wiem jak się zabrać za to zadanie.
z
2
*z
3
Oblicz: a) z
1
*z
2
b)
z
1
10
wiedząc że z
1
=2*(cos
π
8
+i*sin
π
8
), z
2
=cos
π
5
+i*sin
π
5
,
2
Marcin:
Znajdź największą wartość parametru z, dla której spełniony jest układ warunków :
13
gosc:
skomplikowana całka
2
elektron:
Proszę o sprawdzenie tego zadania czy dobrze robię? zadanie dotyczy długosci łuku krzywych.
4
karina:
Z talii 52 kart wylosowano 4. Oblicz p−podobieństwo, że: a) wśród nich był tylko jeden król i tylko jedna dama
2
mat:
Proszę o pomoc w równaniu różniczkowym yy'=1−x
1
Agaaa:
Trzymajcie za mnie jutro kciuki, mam poprawkę niestety.. już drugi raz mi brakło tylko 1 %. Teraz ucząc się z tej strony o wiele więcej wiem, a więc trzymajcie wszyscy za mnie jutro
6
elektron:
jak policzyć w tym przykładzie pochodną?
6
wajdzik:
Znajdź współrzędne wektora, którego długość wynosi 10 i prostopadłego do wektora o współrzędnych [−3,−4].
6
zdzisława:
jak takie coś policzyć
8
całka:
∫x
8
/5x
2
+2 dx
8
michał:
czy szkoła daje duplikat świadectwa dojrzałości?
10
kati:
Wiemy, że a1=2, q=5. Ile wynosi S5.
2
Magda:
Witam, zrobiłam całkę, ale nie jestem pewna wyniku, patrzyłam w wolframie ale wyszło tam inaczej, mógłby ktoś spojrzeć i wskazać ewentualny błąd?
23
mich:
kilka trudnych całek (są to najtrudniejsze przykłady − przynajmniej dla mnie, jakie mam i kompletnie sobie z nimi nie radzę.) proszę o pomoc. Jeśli ktoś umie któryś przykład rozwiązać
2
Robix:
Zad.: Powstała nowa sekta XYZ. Każdy nowy członek sekty postępuje zgodnie z takimi samymi zasadami. W momencie upływu drugiego tygodnia od momentu wstąpienia do sekty werbuje
0
cenn:
2(x−2y)
2
+4(3x+2y)(3x−2y)−(4x−y)
2
3
Maaatt:
Obwód prostokąta jest równy 60 cm. Dwusieczna jednego z kątów dzieli prostokąt na dwie figury, których długości obwodów różnią się o 16 cm. Oblicz pole prostokąta.
1
joanna:
hej to nie jest zadanie tylko chce dla swojego przypomnienia wiedziec jak to sie robi dokladnie a wiec jak mamy no przyklad1 czyli 4−3/4 i jak to zrobic zeby byl ulamek zwykly jak mam to
13
JestemSterem:
Błagam, naprawdę błagam o pomoc.
5
Radipo:
f(x)= −3 (x−7)
2
+1 f(x)= − 2 (x−5) (x+2)
2
pozdrawiam:
jak to odczytać? sin
2
α = ?
2
student1:
Dana jest funkcja f:(0,+∞) przyporządkowująca liczbie x pole koła o promieniu z. a)czy jest ona różnowartościowa?odpowiedź uzasadnij
2
karolcia:
z grupy 6 kobiet i 8 mężczyzn wybieramy losowo cztery osoby.Ile jest takich sposobów wyboru,aby wśród wybranych osób .
6
kamczatka:
Zależność między temperaturą wyrażoną w stopniach Fahrenheita, a wyrażoną w stopniach Celsjusza jest zależnością liniową.
12
ooolo:
Witam jutro mam poprawkę z matmy, i mam ten problem że ogarniam większość lecz problem mam z funkcją luniową,, bardzo bym prosił od początku o wytłumaczenie tego typu zadan i jaki
6
KOMIS:
f(x)= −3 (x−7)
2
+1 f(x)= − 2 (x−5) (x+2)
3
micz:
Rozważmy w zbiorze X=[0,2) ∪ {3,4} ⊂ R metrykę indukowaną przez d:RxR →[0,
∞
); d:(x,y)=2|x−y| 1. Czy otrzymana przestrzeń metryczna jest zupełna
3
mat:
dy
Proszę Państwa o pomoc w równaniu różniczkowym 2x
2
=y
dx
2
KOMIS:
{x+2y=6
4
A.:
Prawdopodobieństwo
3
dotiw:
2
roziważ nieróność
≤3 , pomocy
x
1
Karo:
Korzystając ze wzoru Maclaurina uzasadnić nierownosc, że:
x
2
x
3
e
−x
>1−x+
−
dla x>0
2
6
4
A.:
Prawdopodobieństwo
1
O.:
Zadanie z prawdopodobieństwa
1
A.:
Prawdopodobieństwo
4
madzia:
∫tgh
2
xdx
0
el statistico:
statystyka − szybkie pytanko
7
mat:
1
Proszę o pomoc mam funkcje f(x,y)=2xy+
potrzebuje potrzebuje pochodne cząstkowe 1
x+y
rzedu do obliczenia równania
15
marta :
liczba x=−7 jest miejscem zerowy funkcji liniowej f(x)=(3−a)x+7 dla a)=−7 b)=a=2 c) a=3 d)=a=−1
1
blackmagic:
4*9
x
<4*6
x
+3*4
x
8
bezendu:
http://matematyka.pisz.pl/strona/3220.html Czy można zrobić to zadanie jakimś innym sposobem, nie korzystając z podobieństwa trójkątów ?
3
kamczatka:
Znajdź współrzędne takiego punkty należącego do wykresu funkcji f(x) x
2
+5x+1, którego suma współrzędnych jest najmniejsza.
10
bezendu:
:::rysunek:::
1
karolcia:
Oblicz prawdopodobieństwo tego ,że wśród siedmiu losowo wybrnych osób każda urodziła się innego dnia tygodnia
3
Max:
:::rysunek::: Proszę o rozwiązanie zadania
2
karolcia:
Rzucamy dwiema sześciennymi kostkami do gry.Co jest bardziej prawdopodobne:to,że wsród wylosowanych par nie będzie liczy nieparzystej ,czy to,że wyniki na obu kostkach różnią się o
4
kraeju123:
heeej, pomożecie?
19
Piotrek:
:::rysunek::: Na okręgu o promieniu długości 5 opisano trapez prostokątny, którego najkrótszy bok ma długość
6
Kostek:
Boki trójkąta mają długość 2,
√
6
−1,3 Oblicz miarę kąta między bokami o długościach 2 i
√
6
−1
8
kilka:
ile jest wszystkich liczb pieciocyfrowych, o różnych cyfrach
1
Nowicjusz:
(3
3
/8)
−
1/3
6
22tysia:
log 2(x2 + 6x+17)=3
2
Gabrysia :
Wykaż, że funkcje: f(x) = lxl oraz g(x) = x * sgn x są równe.
1
Patrycja:
Dane są wielomiany P(x)=3x−2, Q(x)=x2−x+4, R(x)=10x4−3x3+2−12: Zapisz w postaci sumy algebraicznej wartość wyrażenia:
13
elko:
Co jest wieksze 25
2
0
czy 20
2
5
i jak to udowodnic ?
105
agnieszka.c:
a) 2x4-8x3+6x2=0 b) x3+5x2-x-5=0 c)x4+x3-8x-8=0 d)x4-5x2+4=0 e)x3-6x2+11x-6=0
3
Mariusz:
Witam, mógłby ktoś sprawdzić czy dobrze rozwiązałem całeczkę?
2
Karo:
Wyznaczyć przedział w którym funkcja f jest równocześnie malejąca i wklęsła.f(x)=x*ln(
1
x
2
)
6
Marcin:
Rozwiązać (w dziedzinie zespolonej ) równanie : z
3
−1=0 . Wykazać ze zbiór rozwiązań tego równania z działem mnożenia liczb zespolonych jest grupą.
25
g.:
oblicz granicę funkcji w punkcie. 1.
3
kamczatka:
Kuba pożyczył od taty samochód, którym wyruszył z domu na spotkanie ze swoją dziewczyną. Przed wyjazdem obliczył, że jadąc ze średnią prędkościa 60km/h przybędzie na spotkanie dokładnie o
1
blackmagic:
2
x
+2
x−1
+3*2
x−2
=18
16
Tomek:
Jak 'zwinąć' to żeby była postać iloczynowa?
7
?:
:::rysunek::: Przez punkt wspólny dwóch przecinających się okręgów o środkach O1 i O2 poprowadzono sieczną
2
kati:
Ciąg (an) jest ciągiem arytmetycznym o różnicy 3. Szósty wyraz tego ciągu jest równy 38. Wobec tego a1 = ?
34
Piotr 10:
Oblicz:
2
budyń:
Wyznacz równanie prostej prostopadłej do prostej y=3x−1 przechodzącej przez punkt (1,−2)
2
pozdrawiam:
:::rysunek::: Wyznacz miare kąta alfa ( ten czerwony) , korzystając z danych na rysunku
3
tom:
Naszkicuj w układzie współrzędnych wykres funkcji f(x) = 2/x i g(x) = 2. Odczytaj z rysunku, dla jakich argumentów funkcja f przyjmuje wartości większe od wartości funkcji g.
4
michal:
Witam, Mam taki problem muszę obliczyć i mieć wzór na to:
8
Karolina:
Wyznacz zbior wartosci oraz przedzialy monotonicznosci funkcji f. a) f(x) = x
2
− 15
2
MOnii:
Liczby: x,y,z tworzą monotoniczny ciąg geometryczny. Podwojona suma pierwszej i drugiej liczby jest równa sumie drugiej i trzeciej liczby, a suma tych trzech liczb jest równa 77. Wyznacz te
3
dotiw:
x
2
+y
2
−2x+4y=4 jak uprosicic do postaci (x−a)
2
+(y−b)
2
=r
2
?
1
Aneta:
Znaleźć wielomian W(x) który spełnia równanie różniczkowe: W''(x)+2*W'(x)+3*W(x)=x
3
1
dotiw:
w trojkacie ABC dane sa dlugosci bokow a=2
√
3
b=3
√
2
c=3−
√
3
. Wyznacz miare najwiekszego kata tego trojkata oraz promien kola opisanego na tym trojkacie
2
Kubek:
:::rysunek::: Proszę o rozwiązanie
4
mela.:
majac dane katy A, B, C trojkata ABC, oblicz miare kata: a) miedzy dwusieczna kata wewnetrznego kata A i dwusieczna kata zewnetrznego przy
2
kamczatka:
Stężenie roztworu kwasu solnego wynosi 5%. Ile kilogramów wody należy dodać do 44kg tego roztworu, aby stężenie roztworu zmniejszyło się do 2%?
19
MOnii:
Wyznacz wzór ogolny monotonicznego ciągu geometrycznego (an). a1*a5=1
6
dotiw:
tak aby okregi o1: (x−m)
2
+(y+1)
2
=4 oraz o2: (x+1)
2
+(y−1)
2
=1 były styczne zewnetrznie
2
dotiw:
Dana jest prosta k:3x−2y+4=0 .oblicz liczbe a dla ktorej punkt A(2,a) lezy w odleglosci 5 od prostej k.
4
asia:
Wyznacz liczbę a,dla której dziedziną funkcji f jest podany obok wzoru funkcji zbiór D
f
1
f(x)=
,D
f
=(−
∞
,1)
√
3a−x
54
Piotr 10:
Dziedzina tego równania log
2
(4
x
+4)=log
2
(2
x+1
+3)
10
asia:
wyznacz dziedzinę funkcji,jeśli:
x+1
f(x)=
√
IxI−5
2
asia:
Witam
Wyznacz dziedzinę funkcji f,jeśli:
3
Lechia:
Udowodnij że dla dowolnych nieujemnych wartości a,b
a+b
zachodzi :
√
ab
< lub =
2
16
asdasdf:
x
2
+ 2x − 3
x
2
+ 7x + 12
:
x
2
+ 3x − 10
x
2
− 9x + 14
6
dotiw:
określ wzajemne połozenie okregow o rownanich x
2
+y
2
−4x+2y+4=0 oraz x
2
+y
2
−8y=0
5
zadanie:
W wierzchołkach kwadratu o boku 1 km znajduja sie 4 domy. Czy mozna zbudowac siec dróg o łacznej długosci mniejszej od 2
√
2
km, umozliwiajaca dojscie z kazdego
133
Eta:
planimetria
... zadania dla
chętnych
... przyszłych
maturzystów
221
Garth:
Wiedzac, ze lim(1+a
n
)
1
/
a
n
= e, o ile lim a
n
= 0 i a
n
≠ 0 dla n∊N
+
, oblicz granice:
8
romb:
Pole rombu wynosi 82
√
2
i bok a=14. Oblicz miar kątów rombu.
2
bezendu:
:::rysunek:::
12
Piotrek:
jak udowodnic ze iloczyn dwoch liczb ktorych suma jest rowna Z jest najwiekszy gdy jest to kwadrat jednej liczby
2
Ania:
liczby x−1, 6, 10 tworza ciag arytmetyczny. Wyznacz X
3
babcyk:
mam taką całkę
sinxcosx
∫
dx
√
3(sinx)
2
−7(cosx)
2
1
tom:
wykonaj działnia podaj odpowienie założenia
7
Ania:
Na ile sposobow mozna podzielic grupe 7−osobowa na 2 zespoly 4 i 5 osobowe
1
Ania:
okresl dominante i mediane podanego w tabeli zestawu danych. Oblicz srednia arytmetyczna tego zestawu.
2
Ania:
liczby x+2 x+6 x−6 tworza ciag geometryczny w podanej kolejnosci. Oblicz X
7
Natalia:
Twierdzenie talesa − pomocy
5
duduś:
Proszę niech mi ktoś pomoże z zadaniami! Zadania na poprawkę. 1. Dane są wielomiany P(x) = x
2
− x i W(x) = 2x
4
− x
3
+ 1.
2
Ania:
okresl srednia arytmetyczna mediane i dominante podanego zestawu danych 3,7,4,1,6,5,7,7,3,9
1
Ania:
oblicz srednia arytmetyczna zestawu liczb 2,3,5,x,y,8,9,10 wiedzac ze mediana tego zestawu jest rowna 7,5 a dominanta wynosi 8
0
poldi:
Dzień dobry, chciałbym poprosić o sprawdzenie poprawności poniższego zadania:
5
Ania:
oblicz "n"
4
Izaura:
pole ściany bocznej ostrosłupa prawidłowego czworokątnego wynosi 8. Oblicz jego obijętość.
5
jedżej:
Przeprowadzono sondę telefoniczną, zadaj pytanie: "Ile godzin dziennie ogląda Pab/Pani telewizję?". Otrzymano następujące wyniki:
1
Ania:
Doswiadczenie polega na rzucie najpierw moneta a potem kostka. Oblicz prawdopodobienstwo: a) zdarzenie wypadniecia orla na monecie i 6 na kostce
4
?:
Na jednym z ramion kąta o wierzchołku O leżą punkty A i B, a na drugim ramieniu− A₁ i B₁.
2
Kamix:
Witam
! Mam do rozwiązania według mnie dość prostą nierówność, a gdzieś popełniam błąd, wychodzi mi, ze
3
babcyk:
∫x
3
(x
2
−1)
7
dx
2
Kamila:
y=x
3
+x
2
−2x; x=−2; x=2; oś 0x problem w tym, że po narysowaniu nie widzę, o które pole chodzi.
8
karol:
jak rozwiazać taka całke? ∫ arcsin
2
x dx
1
Stach:
Rozwiąż równanie: [(3
1
2
)
2
/7
2
]
2
*x=[(
1
2
)
0
−5*(0,3)
2
*(0,5)
−
1
]
2
2
tom:
różnica ciągu arytmetycznego określonego wzorem an=5n−1 =
8
Ela:
Średnia wieku drużyny piłkarskiej liczącej 11 osób jest równa 22 lata. Jeden z piłkarzy po otrzymaniu czerwonej kartki opuścił boisko i wówczas średnia wieku pozostałych zawodników
14
Mleko:
W trapezie równoramiennym ABCD przekątna trapezu ma długość 13cm, a odcinek łączący srodki ramion ma dlugosc 12 cm. Oblicz pole czworokata powstalego przez polaczenie kolejnych srodkow
4
luxid:
2
Oblicz log
2
x=−
3
2
Stach:
Oblicz: 2
√
2
+4
4
√
4
+8
6
√
8
=
1
Tola:
5x
2
−4x
= 0
7x
2
+9x
19
pablo:
x
2
>0 co z tym zrobic ?
3
adrianooo:
Narysuj wykresy funkcji : a)f(x)=1+log
2
(x+3)
1
pablo:
roziwaz graficznie rownanie :a) 3
x
−1=−2x
2
+4x
1
3x−8
b)(
)
x−2
+3=
2
x−2
1
bartek:
1/2[(−1)
8
+(−1)
8
=
2
pablo:
oblicz [8*3
4
*3
11
−9*(3
4
)
3
]:9
7
3
biesiakson:
x
4
− 6x
3
+9x
2
= 0
17
Piotr 10:
Wykaż, że: cos(α+β)*cos(α−β)≤1
3
biesiakson:
ROZWIĄŻ RÓWNANIE
1
Max:
Wyznacz rozwiązanie równania różniczkowego:
1
calka:
dx
∫
(x
2
−1)x
5
luxid:
roziwaz graficznie : 3
x
=3 ,czy tu roziwazaniem bedzie punkt na wykresie ?
3
tak:
podac dziedziny funkcji: y = ln(x
2
+1)
3
luxid:
Narysuj wykres funkcji : log
3
(x−2)+1
48
zadanie:
punkt O jest srodkiem okregu wpisanego w trojkat ABC. wiadomo, ze kat AOB=katowi ACB +60
o
.wyznaczyc miare kata ACB. odp. 60
o
.
9
bezendu:
Dobry wieczór
Mam zadanie do sprawdzenia
6
q:
Interpretacja implikacji
8
wojtek:
pewien kierowca ma zwyczaj tankowania benzyny za stałą kwote 60 zł. a) kilka lat temu benzyn kosztowała x zł za litr. Po wzroscie ceny o 10 groszy kierowca kupował
1
zadanie:
Dany jest jedenastokat foremny A
1
A
2
A
3
...A
1
1
. Połaczyc podane czworokaty w pary czworokatów przystajacych
7
Marlena:
Wyznacz przedziały monotoniczności i ekstrema funkcji
8
Piotr:
Mógłby ktoś zerknąć czy dobrze liczę pochodną?
15
Piotr 10:
Rozwiąż równanie:
√
x
log
√
x
=10
12
fefer:
Rozłóż na czynniki wielomian W(x) wiedząc, że liczba p jest pierwiastkiem wielomianu W(x)
3
zadanie:
Dany jest czworokat wypukły, w który mozna wpisac okrag, a jednoczesnie mozna opisac na nim okrag. Czy stad wynika, ze czworokat
2
Mateusz:
:::rysunek::: Witam posiadam jedno pytanie.
9
babcyk:
√
x
∫
dx
x+1
4
Lynx:
Witam, mam problem z policzeniem 3 pochodnych. Nie wiem czy wynika to z tego, że nie znam wielu wzorów redukcyjnych czy robię oprócz tego błędy w obliczaniu pochodnych. Bardzo proszę o
3
RobSon:
Hej. Mam zadanie w którym muszę rozłożyć wyrażenie na czynniki i mam problem z jednym przykładem:
4
sage:
Zadanie jest takie: Liczba dodatnia t spełnia t
2
= t + 1. Oblicz t
5
.
15
zadanie:
Dziewieciokat A
1
A
2
A
3
...A
9
jest foremny. Wyznaczyc miary katow trojkata a) A
1
A
3
A
7
jak to zrobic?
12
Mateusz:
Witam chciałbym się dowiedzieć czy dobrze rozwiązałem to równanie.
5
Polo:
Rozwiąż układ równań algebraicznie:
4
nieskończoność:
Rozwiąż równanie: 2
5
*x+2
7
*x=14
2
/0,5
41
oow:
| |x| − 1 | ≤ 2
2
Ania:
Jak obliczyć i wiedzieć ile mają stopni kąty w kole ? W poniedziałek mam poprawkę a nic nie wiem z ttego zagadnienia Z góry dziękuje za pomoc
5
Kamcio:
ile to jest 7.5/7?
3
kwiatuszek:
punkty A=(2,5), C=(6,9), są przeciwległymi wierzchołkami kwadratu. Oblicz współrzędne pozostałych wierzchołków tego kwadratu.
1
Robix:
Czy każdy ciąg ograniczony jest zbieżny?
3
Xaxas:
Witam. Rozwiązałem zadanie z tej strony http://matematyka.pisz.pl/strona/1165.html, mam jednak mały problem: nie potrafię tego wyniku przekształcić w taki sposób by dało się go zaznaczyć na osi liczbowej. Może ktoś pomóc?
archiwum 1084,
1083
,
1082
,
1081
,
1080
,
1079
,
1078