Stężenie roztworu kwasu solnego wynosi 5%. Ile kilogramów wody należy dodać do 4
kamczatka: Stężenie roztworu kwasu solnego wynosi 5%. Ile kilogramów wody należy dodać do 44kg tego
roztworu, aby stężenie roztworu zmniejszyło się do 2%?
Rozwiązanie:
m − masa wody którą należy dolać
Masa roztworu po dolaniu m+44
Masa kwasu solnego w 44kg jego 5−procentowego roztworu 0,05*44=2,2kg
Masa kwasu solnego w 44kg jego 2−procentowego roztworu również wynosi 2,2kg
Zatem 0,02*(44+m)=2,2kg m=66kg
Ale moje pytanie czemu masa kwasu solnego w 44kg wynosi 2,2kg dla 5 i 2 procentowego roztworu
tyle samo ?
21 sie 10:50
ejendi:
dlatego, że dodajemy tylko wodę aby rozcieńczyć tą sama ilość kwasu
stężenie o 2% mniejsze
0,05−0,02=0,03
x − ilość roztworu
stężenie roztworu
0,03=2,2/x
ilość wody przed rozcieńczeniem
w1=44*(1−0,05)=41,8
ilość dodanej wody w2
0,03=2,2/(w1+w2+2,2)
| | 1 | |
w1+w2+2,2=2,2/0,03=73 |
| masa nowego roztworu |
| | 3 | |
a dla 66 kg stężenie wynosi
25 sie 13:49
Saizou :

0,05*44+0*x=0,02(44+x)
2,2=0,88+0,02x
0,02x=1,32
x=66 kg H
2O
25 sie 14:01